Учени превръщат ядрени отпадъци в диамантени батерии

Изследователи са открили начин да превръщат ядрени отпадъци в дълготрайни батерии с помощта на диаманти. Екип от физици и химици от университета в Бристол е създал новата технология, която може да трансформира тонове проблематични „суровни“ от атомните електроцентрали в „лабораторно отгледани диамантени батерии“, способни да генерират малко количество електроенергия. Подобно на скъпоценните камъни, на които са базирани, тези батерии могат да траят практически вечно.

precious-1199183_960_720

Настъпвайки към това, което учените наричат „диамантената епоха“ в сферата на акумулаторните системи, технологията, разработена от екипа от Университета в Бристол, използва изкуствени диаманти, образувани от ядрени отпадъци, плюс малко количество радиоактивен енергия, за да създаде слаботокова батерия. Тя може да надживее човешката цивилизация.

Докато традиционните батерии изискват проводници и бобини, диамантените батерии се нуждаят само от това да бъдат поставени в близост радиоактивен източник, за да започнат производството на малки електрически импулси. Липсата на движещи се части прави батерията безгранично трайна.

Наред с това диамантени батерии биха могли да помогнат за справянето с опасните ядрени отпадъци по безопасен, дълготраен начин. Резулттът от това би бил генерирнето на използваема енергия, която не произвежда емисии на парникови газове и не се нуждае от допълнително гориво. „Няма движещи се части, няма никакви емисии, няма никаква поддръжка – просто директно производство на електричество“, казва Том Скот, професор по материалознание в Центъра за интерфейсни анализи в Университета в Бристол. „Чрез капсулиране на радиоактивния материал вътре в диамантите ние решаваме един дългосрочен проблем – този с ядрените отпадъци – в батерия, която може да гарантира дълготрайно осигуряване на чиста енергия“.

Ранните прототипи на батерията разчитат на никел-63 като източник на радиация. Маериалът е вграден в лабораторно създаден диамант. Екипът обаче тества и други възможности с цел повишаване на ефективността и генерираната мощност. Следващ в списъка е експериментът с добавянето на въглерод-14, радиоактивна версия на въглерода, която лесно може да бъде добита от графитни блокове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*