Северната част от Големия бариерен риф е вече мъртва

Топлите води около Големия бариерен риф в Австралия са довели до смъртта на две трети от 700-километровата коралова ивица през последните девет месеца. Това е най-зловещото измиране в рамките на местата по света, определени за „световно наследство“, заявиха учени.

great-barrier-reef-261727_1280

Констатацията на изследователите за умирането на рифа в северната му част е лоша всет за екологията, но и за бизнеса. Това е голям удар за туризма в района, който – по оценка на Deloitte Access Economics от 2013 г., – привлича около 5,2 милиарда долара всяка година.

„Коралите, по същество, са били „сготвени“, казва проф. Андрю Байрд, изследовател в университета Джеймс Кук, участник в изследванията на рифа. Според него, отмирането на рифа е „почти сигурно“ най-голямото събитие от този вид, регистрирано досега, заради размера на бариерния риф. Той се простира върху 348 000 кв км. Това е най-големият коралов риф в света.

Избелването на коралите се случва тогава, когато водата е твърде гореща и принуждава коралите да експулсират водораслите и да се калцират. Точно това ги прави бели. Слабо избелените корали могат да се възстановяват, ако температурата спадне. Точно това се е случило в южните части на рифа, според проучването, и там кораловата смъртност е много по-ниска.

Макар че избелването на коралите се среща в природата по естествен път, учените са загрижени, че покачването на температурите на морската вода, причинено от ефектите на глобалното затопляне, увеличава смъртността и оставя чувствителните подводни екосистеми неспособни да се възстановят.

Австралия е един от най-големите източници на въглеродни емисии на глава от населението. Страната разчита предимно на въглищни централи за производството на електроенергия. Местните еко-движения обаче настояват за спешни мерки за спиране на „непоправимото увреждане на климата“, за да могат и идните поколения да видят уникалната красота на Големия бариерен риф.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_21fb_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/technews/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1924

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*