Суперкондензатори обещават сериозно повишаване на потенциала за съхранение на енергия

Нов вид полимерен електролит електролит може да позволи на бъдещите суперкондензатори да съдържат хиляди пъти повече енергия, отколкото могат да поемат днес, твърдят изследователи от Университета на Съри и полимерната фирма Augmented Optics. Техните тестове на новия полимерен материал показват, че веществото предлага “1000 до 10000 пъти повече електрическа активност” в сравнение с конвенционалните електролити, каквито обикновено се използват в суперкондензаторите.

energy-643719_960_720

Батериите и суперкондензаторите се използват за съхранение на енергия,но докато суперкондензаторите могат да се зареждат и разреждат много бързо и не губят своите възможности за съхранение с течение на времето, тяхната лоша енергийна плътност си остава проблем. Суперкондензаторите са в състояние да съхраняват много по-малко енергия на единица тегло, отколкото батериите.

Изследователите обаче твърдят, че техният пробив ще доведе до драстично подобряване на капацитета за съхранение на комбинираните системи. Това би трябвало да позволи на електрическите автомобили да могат да пропътуват разстояния, каквито засега са по силите само на колите с ДВГ. Освен това ще е възможно презареждането само за броени минути. Така например, докато суперкондензаторните автобуси, каквито вече се използват в Китай, имат многоограничен пробег и трябва да се зареждат на няколко спирки, новата технология може да им позволи да се зареждат само веднъж на 20 до 30 спирки.

Технологията може да направи сериозни промени и при други устройства и уреди, които разчитат на батерии за своето захранване. Това биха могли да са всякакви видове дребна електроника, системи за производство на енергия, дори космическите изследвания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*