Google вече може да посрещне енергийните си нужди само с ВЕИ

Google достигна повратна точка в усилията си за намаляване на замърсяването, причинено от дигиталните услуги, които предлага – услуги, които поглъщат огромни количества електричество. Компанията обяви, че от началото на следващата година тя ще генерира достатъчно енергия от възобновяеми източници, за да може да покрива всички свои потребности от електричество по целия свят.

Това е значително постижение, като се има предвид „вълчият апетит“ на Google за ток с цел захранване на всичките й офиси и огромни центрове за данни. Те осигуряват гладката работа на някои от най-големите сайтове – едоименната търсеща машина, както и Gmail, YouTube и др.

wind-farm-1209335_960_720

13-те центъра за данни на Google и нейните офиси консумират около 5,7 тераватчаса електроенергия годишно. Това е колкото един град с повече от 800 000 души население.

Постижението не означава директно, че Google ще може да се откъсне от електро-мрежата и да захранва дейността си само от вятърната и слънчевата енергия. Това не е възможно заради сложния начин, по който работят електрическите мрежи, обхващащи множество източници и потребители.

Новината означава, че Google е в състояние да компенсира всеки мегаватчас електроенергия, доставена до компанията от електроцентрали, работещи с изкопаеми горива, чрез възобновяема енергия, която фирмата „произвежда“ по силата на договори с производители на зелена енергия. Около 95 процента от ВЕИ сделките на Google са с вятърни ферми, а останалата част са за слънчева енергия.

Google пое обещанието да постигне тази цел преди четири години. Други големи ИТ компании също са се зарекли да станат „100% захранвани от ВЕИ“, но досега нито една не е постигнала пълното изпълнение на обещанието.

Постижението на Google носи голяма символика, защото ИТ индустрията е една от най-бързо развиващите се. Въпреки това тя може да бъде изцяло въглеродно неутрална.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*