Нулевоенергийна сграда в Силиконовата долина показва как се опазват водите

Офис-сграда в Силиконовата долина, която сама си произвежда цялата необходима енергия на място, има за задача да послужи за пример за интелигентна и водно-ефективна архитектура – особено значим фактор в Калифорния, която страда от засушаване в последните години. Сградата с нулево нетно потребление на енергия „Hanover Page Mill“ е проектирана от Form4 Architecture. Тя използва значително по-малко вода, отколкото сравними сгради, благодарение на водни тела с нисък дебит, водно-ефективни напоителни системи, както и устойчиви местни растителни видове. Завършена през тази година, сградата има платинен LEED сертификат и наскоро бе наградена с отличието „LEAF“ в категорията най-добра устойчива постройка.

Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-1-1020x610

Докато по-голямата част от корпоративните сгради в Силиконовата долина представляват тежко изглеждащи гиганти, обвити в стъкло, „Hanover Page Mill“ се противопоставя на тенденцията чрез една по-непрозрачна фасада, белязана от приятното излъчване на калифорнийската „земна“ цветова палитра.

Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-2-1020x610

Сградата има нулево нетно потребление на енергия на годишна база благодарение на превъзходна изолация, изобилно естествено осветление, енергийно ефективни уреди и фотоволтаични панели, които осигуряват всичката електроенергия, необходима на сградата. Това включва и тока, необходим на зарядните станции за електрически автомобили – общо 15 на брой.

Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-6-1020x610

Офисът използва 40% по-малко вода за промиване на тоалетната в сравнение с аналогични сгради с подобни размери, и се нуждае от 55% по-малко количество вода за напояване на наличното озеленяване. Така е, защото то е формирано от местни видове, които са устойчиви на суша.

Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-9-1020x610

Hanover Page Mill е структурирана с С-образно оформление с два надземни етажа върху подземното паркинг-пространство с места за 118 автомобила. Голяма, гледаща на юг правоъгълна градина формира фокусната точка от централната ос на мястото.

Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-5-1020x610

„Проектът е резултат от изключителен дизайн, който съчетава форма с функция“, казва Джеймс Гейтър от „Hanover Page Mill Mill Associates“, който е бивш еколог за организацията The Nature Conservancy. „Ние вярваме, че проектирането за максимална устойчивост и здраве на обитателите са най-ценният атрибут на сградите в днешно време и това се ще превърне в най-съществен фактор в бъдеще“.

Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-11-1020x610 Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-10-1020x610 Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-8-1020x610     Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-7-1020x610 Hanover-Page-Mill-by-Form4-Architecture-4-1020x610

Снимки: Craig Cozart Photography

1 коментар

  1. Обърнете внимание на авторите и редактора, че Silicon Valley се превежда Силициева долина (от англ. silicon – силиций, а не siliconE – силикон).

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*