16 съвета за по-устойчиво и отговорно прекарване на Коледа

Коледа е зад ъгъла. Това е време, прекарвано със семейството и с приятелите, време на спокойствие, през което показваме обичта си към ближните. Но също така е и време, през което консумацията се увеличава многократно. Именно поради тази причина ви предлагаме 16 съвета, които могат да ви помогнат да прекарате една по-устойчива и отговорна Коледа.

christmas-1849263_960_720

1. Купувайте продукти, произведени наблизо. Това предотвратява замърсяването, причинено от транспорта на дълги разстояния.

2. Купувайте храни, които използват минимално количество опаковки (пластмаса, хартия). Освен че ще допринесете за опазването на околната среда, по този начин ще сте сигурни и, че плащате само продукта, а не и неговата реклама. Една добра алтернатива е да се купуват продукти в насипно състояние.

3. Не хвърляйте храната, която ви остане. Предвидливо замразете това, което идва в повече. Ако нямате място в къщи – помислете за социалните столове или просто за някой, който би се зарадвал на една порция храна.

table-791148_960_720

4. Не използвайте чинии и прибори за еднократна употреба.

table-791149_960_720

5. Не купувайте предмети, изработени от естествена кожа. В нейната преработка се използват силно токсични препарати и обикновено се внася от далечни страни (Югоизточна Азия). Противно на мита, че кожата е субпродукт от отглеждането на крави с цел производство на хранителни продукти, кожата, от която са направени нашите обувки, обикновено произлиза от определени породи крави, различни от тези, които се отглеждат за месо или мляко. Това предполага използване на повече ресурси (вода, фураж и т.н.) и изсичането на повече гори, за да се освободи пространство за отглеждането на кравите.

6. Доколкото е възможно, опаковайте подаръците с опаковки, които могат да се използват повторно. С малко оригиналност и въображение даден подарък може да се представи по много красив начин, без да се използва, например, опаковъчна хартия.

gift-444519_960_720

Дайте втори живот на кутиите, които са ви останали от подаръците. Можете да ги използвате за складиране на лични вещи.

7. Изненадайте ближния си със саморъчно направен подарък от рециклирани материали или такива, които имате в къщи. Освен че става дума за много по-личен подарък, ще спестите пари и ще допринесете за намаляването на отпадъците.

8. Избягвайте подаряването на домашни любимци през тези специални дни – въпреки изкушението да направите вашите деца щастливи. Едно куче е огромна отговорност и поради това трябва да се поговори с децата, преди да се вземе такава важна стъпка. Важно е да си припомним, че точно месеците след Коледа е времето, когато има най-много случаи на изоставяне на домашни любимци.

puppy-583415_960_720

9. Преди да купите определен подарък, заинтересувайте се дали е бил произведен по уважаващ околната среда начин. Информирайте се относно различните печати за устойчиво производство.

10. Вземете си собствени торби (по възможност не найлонови), когато отивате да пазарувате.

11. Търсете местни занаятчийски играчки – от биоразградими материали, без много опаковки и без нужда от батерии.

12. Планирайте добре коледното пазаруване. Направете си списък на всичко, от което ще имате нужда, и на магазините, до които трябва да отидете. Използвайте обществения транспорт или се уговорете с приятели и роднини за да отидете да пазарувате заедно, само с една кола.

13. Не оставяйте коледните светлини да светят по цял ден. Изключете ги през нощта или когато не сте си у дома.

christmas-bulb-1823941_960_720

14. Включвайте отоплението само когато е необходимо.

15. Помислете за избора на коледна елха. Всяка година по света се секат хиляди елхи, които след това умират бавно в домовете ни в рамките на онези две седмици, когато им се радваме зараи празника.

christmas-tree-1828525_960_720

16. Не чупете клони от живи растения, за да допълните вашата украса. Направете си кръжок с вашите деца и си направете украса от картон.

Това са нашите 16 съвета за по-устойчива и отговорна Коледа.

А кои са вашите? Оставете ни вашите коментари!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*