Как да подберем коледно дръвче „с корен“, за да можем да го засадим?

Наближават коледните и новогодишните празници и все повече хора се замислят каква „елха“ да изберат тази година. Все по-малко са традиционалистите с предпочитания към отсечените дръвчета. За желаещите да запазят живота на красивите иглолистни растения има все повече предложения за дръвчета „в саксия“. Мнозина обаче са разочаровани от подобни оферти. Купувайки такива елхи с надежда да могат да ги засадят впоследствие, хората са установили, че дръвчетата неизбежно умират, независимо от положените грижи.

Как следва да се подбере коледно дръвче, което да може да се засади впоследствие? Ето какво съветват експертите от инициативата „Зеленият град.

christmas-bauble-1797858_960_720

Контейнерни дръвчета

Проблемът с елхите „в саксия“ е, че те са извадени от горски масиви и натикани в саксия известно време преди доставянето им в търговската мрежа. Корените им са силно разкъсани и увредени.

„За да може дръвчето да се засади и „хване“ след празниците, то трябва да е отглеждано в контейнер. Това означава елхата да е отраснала от самото си поникване в контейнер. Така при закупуването й няма как дръвчето да е с наранени корени,“ обяснява ланд. арх. Иван Мустаков от “Зеленият град.

Контейнерните дръвчета се отглеждат в контейнери през целия си живот. През това време те се поливат, наторяват, подстригват и обгрижват постоянно. Така те развиват здрава и силна коренова бала и са действително готови за засаждане.

Затова е най-добре човек да избере сам дръвчето от градински център или разсадник, а не от пазар или цветарски магазин – така има гаранция за произхода му.

В декоративните разсадници се отглеждат и иглолистни дръвчета, засадени директно в земята. Те се изваждaт с коренова бала с помощта на специални машини. Поставянето на балата в контейнер е начин да се съхрани растението през определен период от време. Задължително е растението да е в период на покой, тоест да не е в периода на нарастване – именно това време съвпада и с празничния месец декември.

Съветът на специалистите е: винаги питайте какъв е произходът на дръвчето!

Производителят на декоративни растения може да ви даде много подробни насоки за грижите за дръвчето. Златното правило е, че големината на контейнера трябва да е пропорционален на размера на дръвчето – ако саксията ви се вижда твърде малка за размера на короната, това не е добър сигнал.

Топлинният шок от топлата стая

Вкарването на коледното, контейнерно отгледано дръвче от студената околна среда на открито, където се отглежда, в топлата стая на собствениците, обичайно е шок за дървото.

Препоръчително е на „елхата“ да се осигури преходен период. Това е време, в което дървото престоява в помещение с междинна температура – например остъклен балкон или стълбищна площадка.

Не повече от 10 дена е времето, в което контейнерното дръвче може да остане на топло – в температурния комфорт на човешкия дом. Най-добре е този срок да е по-кратък, около седмица.

„По-продължителното задържане на елхата в топла стая ще „излъже“ дървото, че е дошла пролет“, обяснява ланд. арх. Мина Цонкова от “Зеленият град. Тогава е най-естествено то да започне да развива нови клонки. При изнасянето на студено след това растежът ще бъде нарушен. Когато пък дойде истинската пролет, такова дръвче не е в състояние да продължи растежа си. В такъв случай то ще „пропусне година“. За да се избегне подобно объркване на естествения ритъм на растеж, дървото не бива да остава на топло повече от седмица – 10 дена.

През това време е желателно елхата да се полива, но умерено – само колкото да се поддържа влажността на субстрата.

Засаждане на открито

След празниците контейнерните дръвчета могат да бъдат засадени на открито и това може да стане по всяко време. Подходящ момент, безспорно, е пролетта, но специалистите подчертават, че и топлите зимни дни позволяват коледната „елха“ да бъде посадена. В слънчев, топъл зимен ден, когато земята е без сняг и се е размекнала, за да може да се изкопае голяма дупка, дървото може да бъде засадено на открито, дори това да е през януари.

Желаещите да засадят своето коледно дръвче в София могат и да се включат в гражданската инициатива за залесяване на нов парк в столицата. В момента тече кампания за набиране на средства за възстановяване на зелените клинове в GlobalGiving и в Amado, както и чрез сметката на Фондация „Група Град“ (IBAN: BG34UNCR70001521578318 (SWIFT/BIC: UNCRBGSF) с основание „за градска гора“), а през пролетта ще се проведе същинското залесяване на новата градска гора. Може да следите инициативата за залесяване във Facebook и на страницата на „София – зелена столица“.

Иглолистни видове и цени

Всякакви иглолистни дръвчета са достъпни в специализираните разсадници. В София такива „елхи“ могат да се закупят от градински центрове като БулЛанд Трейд, Бянови, ПроПлантс, ТИС (Флоримекс България), Флорекс, Хоум Гарден ТТ.

За Коледа и Нова година традиционно най-предпочитан вид е елата (видовете от р. Abies), защото е „мека“ нейните иглички са нежни и не бодат при допир. Смърчовете (видовете от р. Picea) от своя страна имат твърди, остри иглички. Подобна разлика е хубаво да се вземе под внимание, ако в дома има малко дете например.

Стойността на контейнерно дръвче с размер до около метър височина варира от 40-50 до 60-70 лева, в зависимост от вида и височината.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*