Момичета от Газа превръщат пепелта от развалините в тухли за строителство

Две момичета с инженерно образование от Ислямския университет в Газа преобърнаха всички стереотипи с проекта си за създаването на тухлени блокчета от развалините от войната. Те са на път да „мащабират“ идеята си до степен на пълноценно масово производство.

Gaza-GreenCake-building-blocks-lead-1020x549

Преодоляването на израелската блокада прави вноса на строителни материали труден, сложен, скъп и много времеемък процес. Маджид Машхарави и Раван Абдалахт обаче са намерили начин за справяне с пречките, като са създали технология за създаване на „рециклирани“ тухли. Тяхната цел е да помогнат на жителите на Газа да възстановят домовете си след три войни в продължение на 10 години, които превърнаха множество домове в руини.

Gaza-GreenCake-building-blocks-9-1020x610

Двете момичета се заинтересували от материалознание по време на университетското си следване, но не бии съгласни да се занимават с материали, които вече са разработени. Вместо това Маджид и Раван решили да създадат „свои собствени строителни блокове“ с помощта на местни материали. Така те сметнали, че могат да създадат евтини, но трайни строителни тухли.

Gaza-GreenCake-building-blocks-2-1020x610

И не случайно – търсенето на тухли в Газа се е повишило до 40 000 тухли на ден в последно време. През март 2015 г. UNRWA съобщи, че „… 9061 къщи на палестински бежанци се считат за напълно унищожени, 5066 са пострадали тежко, 4085 имат големи повереди, а 120 333 къщи имат незначителни щети“. До този момент агенцията е получила финансиране за реконструирането на едва 200 от съсипаните 9061 къщи. Блокадата прави реконструкцията прекомерно трудно начинание.

Израел твърди, че блокадата е необходима, за да потисне Хамас – ислямистката екстремистка група, която управлява Ивицата Газа от 2007 г. Чрез документиране на всяка трошичка цимент, който влиза и излиза от Газа, чрез GPS координати до планираните строителни обекти, израелските отбранителни сили се опитват да попречат на Хамас да изгражда нови тунели за контрабанда на оръжие. Това обаче е „колективно наказание в нарушение на международното хуманитарно право“.

Gaza-GreenCake-building-blocks-5-1020x610

Маджид и Раван сметнали, че трябва да има начин за справяне с вторичния продукт от изгарянето на въглища в района, който води до генерирането на 10 тона въглища пепел в Газа всяка седмица – пепел, която се изхвърля и замърсява и без друго не богатите подпочвените води. В продължение на месеци двете момичета проучвали как могат да бъдат използвани въглищна пепел и бетонни отломки за аправата на леки тухли. Техните експериментални тухли били подлагани на тестове за натоварване, които много пъти завършили с провал.

Gaza-GreenCake-building-blocks-8-1020x610

„Всеки път, когато се проваляхме, си напомнях, че за да постигнем успех трябва да преодолеем тези пречки и да изтрием думата „провал“ от речника си“, казав Маджид.

След повече от шест месеца работа двете момичета най-накрая открили правилната формула. „Когато за първи път се получи минималната необходимата якост на стандартните строителни блокове, щях да припадна от щастие, защото се приближихме с една стъпка по-близо до моята мечта и цел в този живот – да оставя отпечатък и да направя света по-добро място за живеене, започвайки с развитието на моята родина – Газа“.

Gaza-GreenCake-building-blocks-3-1020x610

Сега GreenCake търси средства чрез проект за обществено финансиране, за да може да се увеличи производството на леките тухли, които спасяват и околната среда в Газа, и животите на хората, останали без домове.

Gaza-GreenCake-building-blocks-1-1020x610

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*