Изменението на климата ще даде ход на „невъобразима“ бежанска криза

Изменението на климата ще предизвика бежанска криза от „невъобразим мащаб“, твърдят висши военни. Те предупреждават, че глобалното затопляне е най-голямата заплаха за сигурността на 21-ви век и че масовата миграция скоро ще се превърне в „новата норма“.

refugees-barbed-wire-946525_960_720

Военни лидери от цял свят отдавна предупреждават, че глобалното затопляне може да увеличи и ускори заплахите за сигурността по целия свят, като провокират миграция и социални конфликти. Сега те предупреждават, че във връзка с този проблем се изискват незабавни действия.

„Изменението на климата е най-голямата заплаха за сигурността на 21-ви век“, казва ген. Мунир Мунирузаман, председател на Консултативния съвет на Глобалния военен съвет относно изменението на климата и бивш военен съветник на президента на Бангладеш. Той смята, че един метър покачване на морското равнище ще наводни 20 на сто от страната му. „Очакват ни бежански проблеми от невъобразим мащаб – потенциално над 30 милиона души“.

По-рано финансовият министър на Бангладеш Абул Маал Абдул Мухид призова Великобритания и другите богати държави по света да приемат милионите бежанци.

refugees-boot-998966_960_720

Бригаден генерал Стивън Чейни, член на Държавния департамент на САЩ по външните работи и главен изпълнителен директор на Проект Американска Сигурност, казва, че „изменението на климата може да доведе до хуманитарна криза с епични пропорции“. По думите му, светът вече е свидетел на миграцията на голям брой хора заради недостига на храна, вода, несигурност и екстремни метеорологични условия. Скоро това явление ще спре да се възприема като необичайно и ще се превърне в нещо нормално.

„Въздействието на изменението на климата действа като ускорител на нестабилността в някои части на света, особено на прага на Европа, включително и в Близкия изток и Африка“, казва Чейни. „Налице е директна връзка между изменението на климата и Арабската пролет, войната в Сирия, проблема с терористичната организация на Боко Харам в Субсахарска Африка“.

Ер Адам Нийл Моризети, бивш командир на военноморските сили на Обединеното кралство и пратеник по сигурността на Великобритания, определя изменението на климата като стратегическа заплаха за сигурността, която седи редом с други като тероризма и междудържавните конфликти. „Това е сложно и предизвикателно. То не е проблем на утрешния ден, въздействията са факт днес“.

Тези свои виждания военните изказаха по време на конференция в Лондон в края на миналата седмица.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*