Нова батерия с морска вода може да замени скъпите литиеви батерии

Ако отворите своите смартфони, най-вероятно ще намерите литиево-йонни батерии вътре. Те са презареждаеми, което е удобно, но изискват сериозни усилия за рециклирането им, когато настъпи края на живота им – а и цената на лития се покачва. Сега учени от Националания институт за науна и технологии Улсан (UNIST) в Южна Корея се е заел да разработи новаторска алтернатива: нова батерия, направена от изобилен и лесно достъпен материал: морска вода.

wave-1215449_960_720

Литиево-йонните батерии могат да ни помогнат да се отървем от зависимостта от изкопаеми горива. Опасенията относно добива на литий и нарастващите разходи за това обаче са нарастващ проблем. В UNIST изследователите смятат, че морската вода е далеч по-добро решение.

Тяхното устройство прадставлява „натриево-въздушна“ батерия. Натриево-въздушните батерии са по-рентабилни от литиево-йонните, но досега така и не станаха готови за комерсиална употреба. Част от целта на работата на изследователите от Южна Корея е да се справят с предизвикателствата по пътя на комерсиализацията на този вид акумулатори. И, изглежда, са намерили отговора в морската вода.

Оказва се, че морска вода служи като отличен католит – катод и електролит, съчетани в едно. В доклад, публикуван в списанието „Приложни матерали и интерфейси“ на ACS, учените посочват, че „постоянният приток на морска вода в и от батерията осигурява натриевите йони … отговорни за получаването на заряд“.

Батерията с морска вода може да се сравнява с литиево-йонните батерии чрез измерване на волтажа при разреждане. Измерванията показали, че батерията с морската вода има средно напрежение при разреждане около 2,7 волта, според ACS. При равни други условия литиево-йонна батерия отчита 3.6 до волта. Това означава, че учените все още имат работа за вършене, но тяхното устройство може да ни приближи към един свят, където няма да зависим от лития за съхранение на енергия.

Списание „Приложни матерали и интерфейси“ на ACS публикува проучването на корейските учени онлайн през ноември.

2 коментара

  1. Трябва да се реши проблемът „Не се гаси туй що не гасне“. Комбинацията натрий-въздух е свързана с риск от ярки събития в буквалния смисъл.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*