Париж прави обществения транспорт безплатен, когато въздухът е мръсен

На 8 декември, когато у нас студентите празнуваха, въздухът в София беше толкова замърсен, че лютеше на гърлото при всяко вдишване.

paris-smog-400На 8 декември парижани пък можеха да използват обществения транспорт безплатно за втори пореден ден – заради увеличеното замърсяване на въздуха. В този ден на половината автомобили беше забранено да се движат в града.

Париж страда от най-лошото и най-продължително зимно замърсяване на въздуха в продължение на най-малко 10 години, обяви агенцията по чистотата на въздуха. Затова в сряда властите заявиха, че само водачите с нечетни регистрационни номера могат да шофират във френската столица. Водачите на автомобили с четни можеха да карат колите си в града във вторник.

Ограничението не важеше за електрически и хибридни автомобили и за коли на спешните служби.

За неспазващите ограниченията глобата беше до 35 евро. Повече от 1700 шофьори са били глобени за нарушаване на ограничението само във вторник!

Кметът на Париж Ан Идалго заяви, че снимки на смоговото „одеяло“ над столицата доказват необходимостта да се намали използването на превозни средства в центъра на града.

Пикът на замърсяването на въздуха се дължи на комбинацията от емисиите от превозните средства и местните печки на твърдо гориво, както и продължителното безветрено време, при което няма как замърсителите на въздуха да се разсеят.

„Това е период на рекордно замърсяване през последните 10 години“, каза Карин Легер от AirParif, агенцията по чистотата на въздуха.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*