Лампа се захранва от слънчеви микро-сферични клетки

Sphelar Power, създателят на първата в света микро-сферична слънчева клетка, обяви „края на плоскосттта“, когато става въпрос за производство на слънчева енергия. Японската компания е стартирала инициатива за обществено финансиране, за да може да произведе два продукта: фенера Sphelar и „пръчката“ Sphelar. И двете се захранват от вградени слънчеви клетки, които са интегрирани директно в продукта и генерират електричество пасивно, когато са изложени на слънчева светлина.

Sphelar-Lantern-charging-1-1020x610

Sphelar работи по своите сферични соларни клетки още от 2012 г.

Сферичните соларни клетки предизвикват всички стандарти във фотоволтаичната индустрия с уникалната си способност да улавят слънчевата светлина от всички ъгли едновременно. Традиционните плоски слънчеви панели трябва да бъдат поставени под ъгъл директно спрямо слънцето за максимална ефективност. Сферичните клетки премахват това усложнение.

Sphelar-Stick-on-backpack-1020x610

Фенерът на Sphelar представлява лампа с такива соларни клетки, а „пръчката“ е джобен размер фенерче. Многопосочно работещите слънчеви клетки са съчетани със светодиоди.

Лампата обещава време за зареждане 4-6 часа за пълен капацитет на батерията, която след това може да захранва диодите в продължение на четири часа. „Пръчката“ също осигурява до четири часа светлината, когато е напълно заредена.

Sphelar-Stick-on-bike-1020x610

В момента лампата и джобното фенерче са достъпни само в Япония, но Sphelar се надява чрез кампанията си в Kickstarter да разшири географското си покритие и да сподели микро-сферичните слънчеви клетки със света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*