Гърци предлагат преобрязяване на лигнитна мина в зелена паркова зона

Picnic-Project-by-leonidas-papalampropoulos-architecture-1-1020x610

Тази зелена и изпълнена с див живот картина може скоро да замени една грозна мина за лигнитни въглища в Гърция – в областта Птолемаида. Индустриалната площадка, където земята е съсипана, може да бъде рекултивирана и превърната в устойчива зона със смесено предназначение, която съчетава земеделие, отдих и туризъм. Идеята е на архитектите Леонидас Палампропулос и Дорджия Сириопуло. Те са проектирали и представили предложението си за за регенерация на мината в стил, напомнящ движението за градове-градини от началото на 20 век. Проектът се основава на идеята за радиална мрежа с отворени пространства, обществени паркове и земеделски имоти.

Regeneration-project-Greece-1020x500

Проектът има за цел да се справи с тежкото индустриално наследство на мината чрез въвеждане на нови процедури за управление и „подновяване“ на една „романтична“ визия, за да се създаде нова връзка между човека и ландшафта. Екипът предлага формирането на нов „археологически“ обект, който да излага индустриалното минало на минното поле с неговите „промишлени артефакти“ вътре в бившата кариера.

Три язовира по течението на реката ще бъдат изградени с цел контролиране на водите, както и захранвне на три езера за плуване през лятото и улесняване на развитието на хидро-биотоп.

Picnic-Project-by-leonidas-papalampropoulos-architecture-2-1020x610

В опит да се възобнови природната среда ще бъдат приложени три подхода за работа с водата. Първият ще се фокусира върху използването на съществуващата отдалечена инфраструктура за отопление с цел създаване на покрит басейн. Вторият е насочен към създаване на ботанически зони, а третият ще въведе и градски жилищни пространства.

Picnic-Project-by-leonidas-papalampropoulos-architecture-5-1020x610 Picnic-Project-by-leonidas-papalampropoulos-architecture-4-1020x610 Picnic-Project-by-leonidas-papalampropoulos-architecture-3-1020x610

Графика: Papalampropoulos Syriopoulou Architecture Bureau

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*