Сметката за Фукушима дотук: 188 милиарда долара

Правителството на Япония удвои прогнозите си за разходите, свързани с ядрената авария във Фукушима, до 21,5 трилиона йени, което прави 188 милиарда долара. С това се увеличава и натискът върху оператора Tokyo Electric Power (Tepco) да ускори реформите си и да подобри ефективността си.

nuclear-power-598820_1280

Новата оценка означава по-голяма тежест за Tepco и другите комунални дружества, които помагат в справянето с последиците от аварията. Това може да доведе до увеличаване на сметките за ток за потребителите в дългосрочен план.

През 2013 г. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (МИТП) на Япония бе изчислило разходите за щетите от аварията във Фукушима на 11 трилиона йени.

Новата прогноза, част от препоръките на правителството във връзка с бъдещето на Tepco и „Фукушима Дайичи“, също така предвижда 7,9 трилиона йени за репарации – – в сравнение с 5,4 трилиона йени в по-раншната прогноза, както и 5,6 трилиона йени за обработка и съхранение на замърсените почви – в сравнение с 3,6 трилиона йени в предишната оценка.

„Засега не очакваме разходите да се увеличат допълнително, но нови разработки и различни непредвидени фактори могат да означават, че има шанс стойността да стане и по-висока“, каза министър Хирошиге Секо от МИТП. „Новите технологии за извеждане от експлоатация и по-бързото почистване могат да помогнат за намаляване на разходите и е важно, че ние полагаме усилия за това“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*