Домашна микро-оранжерия за билки се управлява онлайн

Малка домашна оранжерия за отглеждане на билки за домакинството е разработил екип български младежи, нарекъл себе си Green Corp.

Автоматизираният микро-парник за билки се състои от съд – саксия, която побира пръстта, и надстройка за осветление, оборудвана със сини и червени диоди, светещи надолу към растенията. Скрит вътре в корпуса на саксията е електронен модул, който включва и изключва осветлението и дозира водата за поливане на билките. Заедно с него скрити в саксията са и сензори за влагата и светлината.

greencorpio

Модулът се свързва към локална безжична мрежа. Това му позволява да е „онлайн“, за да може да се управлява отдалечено.

Самото управление се осъществява чрез уеб-базирано приложение. В него са заложени данни за различни видове билки и домашно отглеждани растения. За всеки вид приложението съдържа информация за необходимите температура, осветеност и влажност на почвата. На база тези цифри системата сама взема решения кога и колко да полива билките и колко да ги осветява.

Единствената грижа, която микро-оранжерията изисква от стопанина си, е да сипва вода във вградения резервоар за поливане на билките – например веднъж месечно.

Атоматизираният домашен парник може да отглежда мащерка, мента, босилек и други любими домашни билки. Все пак, предвид разстоянието от около 50 см. от повърхността на пръстта до осветителното тяло, по-лесни за отглеждане са по-нискостеблените билки.

Около шест киловата за месец са достатъчни за функционирането на домашната микро-оранжерия, казват от Green Corp. Според тях, подобна система може да се използва за отглеждане на растения на необичайни неоползотворени места, където осветеността и достъпът до водни ресурси са оскъдни – например мазета и други видове подземни складове.

За отглеждащите по-големи домашни „билкарници“ е разработена и триетажна конструкция с три контейнера за отглеждане на растенията. Тя прилича на етажерка с височина около 150 см. и три рафта, където се разполагат саксиите с вградената в тях електроника.

В момента екипът вече има прототип на системата и обмисля възможностите за по-нататъшното производство на мини-оранжерията. Определена е и цена за продукта: според сайта на проекта единичният контейнер струва 600 долара, а трикомпонентната оранжерия-етажерка е оценена на 1600 долара.

Проектът бе представен в рамките на демонстрационния ден на бизнес-акселератора „Climate-KIC България“ по време на форума „Екодизайн Прет-а-порте“ в НДК тази неделя.

+ Green Corp

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*