Хидробатерия за фирми трупа нощен ток за дневни нужди

Хидробатерия, която натрупва електроенергия през нощта, за да подпомага дневното потребление, е разработил български изобретател. Наречено Енерлоу, устройството цели да помогне на предприятията да „трупат“ евтин ток нощно време, когато цената на електроенергията е по-ниска, за да подпомогнат дневната си дейност и по този начин да намалят сметките си за ток.

КПД на системата е 67%, казва Илиян Гечков – създателят на хидробатерията.

Enerlow_Iliyan_Guetchkov

По същество тя представлява затворен потопяем съд, пълен с газ. През нощта системата използва ток, за да натика модула надолу до дъното на резервоар с вода. През деня, когато има нужда от повече енергия за целите на производството, модулът се освобождава. Докато той изплува нагоре, към повърхността, неговото движение се преобразува обратно в електричество. То може да подпомага дейността на фирмата.

Enerlow_pic1_hydrobattery

Enerlow_pic2_hydrobattery

Enerlow_pic3_hydrobattery

Enerlow_pic4_hydrobattery

 

Такава система може да спести около 33% от сметките за електроенергия, изчислил е Гечков. В България има около 13 хиляди производствени фирми, от които 70% са с ясно изразено дневно потребление, казва изобретателят. Според калкулациите му, това може да спести годишен разход от около 1,2 милиарда лева на българския бизнес.

За да работи хидробатерията, не е нужно съоръжението да се намира близо до езеро, река или какъвто и да е друг водоем. Достатъчен е съвсем малък воден резервоар, казва Гечков. Той вече има готов прототип на батерията си и подадени патетни заявления.

Проектът бе представен в рамките на демонстрационния ден на бизнес-акселератора „Climate-KIC България“ по време на форума „Екодизайн Прет-а-порте“ в НДК.

+ Enerwall

3 коментара

  1. Това нещо, по този начин няма как да проработи

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*