Умна облачна система намалява потреблението на енергия в сградите

Умна, “облачна“ ИТ система система за следене на потреблението на енергията в сградите може да намали енергийните разходи за отопление, осветление и климатизация. Създадена от група български ИТ специалисти, младата фирма M Technology е създала „M-Cube” – софтуер, който разработчиците описват като „скок от DOS към операционна система Windows 10“. Операционна система – но за сгради.

skyscraper-1893201_960_720

Повечето обществени и бизнес-сгради днес са опасани от различни вътрешни инфраструктурни системи: за осветление, за охрана и сигурност, за отопление, за вентилация, за пожароизвестяване и пожарогасене и др. С изключение на най-модерните сгради обаче, където функционират сензорно-базирани интегрирани платформи за управление, в повечето случаи липсва връзка между отделните вътрешни системи в една сграда.

„В тези случаи обединяването на съществуващите системи може да помогне за спестяване на енергия“, казва Йордан Ангелов от M Technology. „Ако например системата за сигурност, чрез своите камери, „вижда“, че в дадена зала няма хора, то M-Cube може да намали осветлението и работата на климатичните модули в това помещение. Така ще спести енергия. По същия начин системата може да намали отоплението, ако в дадена отоплявана стая се отворят прозорците“.

Подобно съчетаване на работата на съществуващите отделни инфраструктури в дадена сграда може да намали потреблението на енергия и съответно разходите за нея. Много по-значим би бил ефектът, ако софтуерът се съчетае с интелигентни сензори, които да отчитат с точност параметрите на вътрешния „климат“ във всички части на сградата. Така M-Cube би могла да узнае – в случая със залата с отворения прозорец – дали всъщност обитателите са решили да проветрят, защото им е много топло, или защото въздухът се е изпълнил с въглероден двуокис от дишането на многото хора и е станало твърде „задушно“.

Момчетета от M Technology обаче са категорични, че фокусът на тяхната разработка остава интелигентният софтуер за управление, а сензори пазарът предлага достатъчно много, за да могат собствениците на сгради да изберат.

„Нашата цел е да подобрим живота на фасилити мениджърите”, казва Ангелов. Освен тях интерес към софтуера, който има 6 модула, могат да имат собственици на търговски центрове, развлекателни зали, бизнес-сгради и др.

M-Cube е разработена като „самообучаваща се“ софтуерна система, която проследява тенденции чрез данните, които натрупва от отделните сградни инфраструктури. Планът за развитие на компанията предвижда през първата година с такъв софтуер да бъдат оборудвани три сгради и да се осъществят 15 интеграции с различни сградни системи. Идеята на M Technology е младата фирма да работи чрез партньори – местни интегратори, които да отговарят за различни страни от Европа.

Проектът бе представен в рамките на демонстрационния ден на бизнес-акселератора „Climate-KIC България“ по време на форума „Екодизайн Прет-а-порте“ в НДК.

+ M Technology

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*