Високоефективна печка гори малко дърва и не отделя твърди частици във въздуха

gamera-new-line2Високоефективна печка, която гори дърва и екобрикети, но топли многократно повече от обикновена печка на твърдо гориво и почти няма вредни емисии – са разработили двама млади български изобретатели – Живко и Стойно.

“Гамера” е ракетна печка, която в основата си има горивна камера с L-образна форма. Вертикалната част на горивната камера играе ролята на вторична горивна камера. Тя се нагрява до 800-1000 градуса, което води до пълното изгаряне на газовете, отделяни при първичното горене.

След напускането на горивната камера изгорелите газове се отвеждат в куина между изолираната вторична горивна камера и металния корпус на печката. Той играе ролята на топлообменник.

raketna-pechka-ikonomichna-pechka-shema

Първата печка „Гамера“ е сертифицирана с 89,3% КПД и с мощност 9,5 KW. Тя е способна да издържи 10 отоплителни сезона, казват Живко и Стойно. За нея те твърдят още, че не образува нагар в комините. Вече са създали и втори модел, наречен „Класик“, а сега подготвят версия с водна риза.

Доброто изгаряне на всички компоненти на газовете чрез вторичната горивна камера означава, че във въздуха почти не се отделят фини твърди частици. По този показател печката е сравнима само с котлите на пелети.

Фактът, че всички частици се изгарят ефективно в горивната камера, прави възможно използването на почти всякаква дървесна маса в печката. Освен добре познатите дървени цепеници, тя може да гори дребни клони, дървесни кори и друг дървен материал, който обичайно отделя огромни количества твърди частици във въздуха и по тази причина не се използва.

Въпреки, че е дело на стартъп, новият вид печка вече има над 80 продажби, а в Холандия вече има и дистрибутор за нея.

Jivko-Gamera
Живко представи проекта за печката пред журито на бизнес-акселератора „Climate-KIC България“

Живко и Стойно са убедени още, че хитрото използване на димоотводните тръби може да направи системата още по-ефективна. Ако кюнците бъдат прокарани през дебела глинена стена в дома, така че да я нагряват по време на горенето на печката, то тази стена ще служи като термомаса и ще отделя топлина продължително време. По този начин къщата ще може да се топли по-дълго. Дори тричасово горене на печката може да се окаже достатъчно домът да е топъл цял ден.

Проектът бе представен в рамките на демонстрационния ден на бизнес-акселератора „Climate-KIC България“ по време на форума „Екодизайн Прет-а-порте“ в НДК.

+ Гамера

20 коментара

 1. Пробвал съм всякакви видове отопление, като се почне от чудо, пернишка печка, готварска печка, котел, камина.В момента се отоплявам с ракетна печка и мога да кажа ,че тази печка е най-ефективният вариант за отопление на твърдо гориво. Наистина е много икономична. А ако се използва дървесина с повече влага пак работи.Тествал съм обикновена камина и ракетна печка при едни и същи условия.4 стаен апартамент от 83 квадрата, поставям печката и в двата случая на едно и също място в едно от помещенията.Всички врати са отворени, за да се отоплява целият апартамент.В рамките на 12 часа камината изгори 10 кютука като в помещението където гореше вдигна 28.7 градуса при външна температура -12 градуса. При същите условия ракетата изгори 4 нацепени кутука като температурата в помещението където беше поставена стигна до 40 градуса

 2. незнайко, що не се шибаш? нешто те засяга ми се струва ,да не продаваш пелети?
  Да всички знаем че ги има тези печки от отдавана…ама кой ги произвежда.Хайде ако искаш ти ги произвеждай,ще си купим. Ако не бръкни си в гъза и трай.

 3. В Интернет има клип на същата конструкция печка,на същия принцип на предкамерно горене, направена от руснак да си топли гаража, за гориво ползва отработено масло .

 4. Моля производителите да ми отговорят по какъв метод измерват КПД на печката, мощността и останалите зашеметяващи параметри. По метода на бай Пешо, метода грешка-грешка или нов, непубликуван още. Не е ли най-лесен методът на Телефонът на Хасан и торбата с парите (от терасата)

 5. Искам само да вмъкна в полемиката ви, че вЕвропа хората са свикнали да им е лесно. Включват си седмичните програматори и газовите котли включват и изключват според заданието. Някак не съм виждал някой да си отдели место в барачката в задния двор и да мъкне от колата на улицата торби с пелети или еко брикети. Забравих, тия печки не горят пелети. Тогава може би европейците ходят по парковете и горите да събират паднали вършини…А особенно холандците- повярвайте ми, никой няма като се върне от работа да запретва ръкави и да разпалва печката.А ако пуши да му опуши цялата къща. Холандците си имат одавна изградена система и тя работи добре. Те имат пари и не с занимават, плащат си газта и централното парно и изобщо не знаят че е зима. Между другото, за две зими в Амстердам видях само за два дена земята да замръзне. Та така.
  Аз не се крия зад псевдоними.

 6. Touché!

  Незнайко, отново позна всичко и ни разкри.

  Ето ти идея:
  Правиш ракетни печки на цена от 40лв. (2м2 черна ламарина 0.8мм и 20лв. труд) и ги продаваш в САЩ.

  Ракетните печки там струват 1500-2000 USD
  Сертифицирането от EPA там струва 19 750 USD
  С 10 печки и си изплатил сертификата.

  В САЩ има над 2М неефективни печки.
  Годишно се продават 200-300 хиляди нови печки.
  В Канада още толкова, а сертификата важи и при тях.

  Там в момента Йотул, които си преместиха централата от Норвегия, се оплакват пред медиите, че и 1М USD да похарчат за развой няма как да отговорят на очакваните изисквания на EPA.
  Йотул правят печки от 180 години.
  Ракетните печки надхвърлят бъдещите изисквания над 10 пъти.

  Даже сега като се замисля няма нужда да купуваш ламарина и да си играеш да я режеш, огъваш и заваряваш.
  Направо си взимаш варели от масло, раздават ги без пари по автосервизите.
  Значи 20лв. труд и 1000-1500USD чиста печалба.

  Това е сайта на нашия дистрибутор в Холандия:
  http://rocketstove.store/onze-modellen/
  Можеш да му погледнеш цените и да напишеш възмутен коментар.

 7. Ако аз произвеждам печките ще платя за сертификат, но доколкото разбирам вие сте на път да въведете нова конвертируема валута: 1 гамера – един сайт, друга гамера – видеоклип. Ами какво ви пречи да продължите схемата с още няколко печки за сертификат или в лабораторията печката ви не се котира чак толкоз 😉 :-)))))))
  Апропо, ще цитирам едно мнение:

  Иво: „Аз съм ги питал за това и получих сертификат от акредитирана лаборатория. Но мисля, че не е редно аз да го представям. КПД при измерванията си беше точно толкова!“

  Ето тук виждам, че имате и друг вариант за сертифициране. Иво потвърждава измерването от серрификата ви, как точно го е направил – велика тайна, вероятно и той притежава лаборатория :)))))

  Толкова от мен. И все пак, момчета пожелавам Ви успех в начинанието, какъвто несъмнено бихте имали при положение, че слезете на земята и най-вече да приземите цените, един варел от 2 листа ламарина заедно с труда ви, не струват от 500 до 1000 лв. Още повече, че им гарантирате не повече от 50 – 60 месеца експолатация 😉
  А сега виждам, че имате и нов модел с водна риза и отново същият процент ефективност, но с по – малка мощност от модела без водна риза???!!! А за цената й хич няма да споменавам колко е обоснована разликата от 220 лв за 2 квадрата в повече ламарина :-))))))

 8. Потдържам мисълта на „Незнайко“ , тези печки са измислени отдавна. А, що се отнася за ефективност, етапите на горене са три, при тези печки не би могло да се постигне този ефект.

 9. Незнайно, коментарите ти са забавни. На официалния сайт още не съм качил сертификата, защото още свиквам с административния панел. Отвори английската версия, която води към моя стар дизайн и там под модела Гамера ще намериш сертификата. Вътре пише коя е лабораторията и как е измервала. Сайта новия ни е правен бартер за печка от кадърен екип. Смислено видео тепърва се подготвя отново от кадърни нехейтърчета срещу печка. Десетите от процентите са където имаме сертификат
  . За другите модели ако ти платиш по 3500лв. Ще ти кажат до десета. Аз лично като ми звънне клиент му препоръчвам да дойде, да види, да пипне. Недостатъци има за това и не е масов продукт. В сайта са описани, но за мързеливите хейтъри ще повторя. Горивото трябва да е нацепени по-тънко и се презарежда по-често, също така не пере и не готви. Успех в начинанията ти незнайно и си каквото искаш.

 10. „Ще покажете ли сертификат за измерената ефективност, метод на измерване и лабораторията извършила измерването?! Най— вероятно — не.“

  Аз съм ги питал за това и получих сертификат от акредитирана лаборатория. Но мисля, че не е редно аз да го представям. КПД при измерванията си беше точно толкова!

 11. Браво ,че са се опитали на направят нещо различно,дано поне 50% не е само реклама.Не се споменава за недостатъци,освен високата цена.Няма начин да не пуши,особено при разпалването.Трябва да се слагат само ситно нацепени дърва и то доста често,заема допълнително пространство отзад за кюнците.Надявам се да ми отговорят.Все пак бих си взел,след като я видя работеща да опитам в дългите зими в Родопите…

 12. Зададох елементарен въпрос за начина на измерване на ефективността. Разгледах сайта, който е много добре направен, само дето снимките и клипчетата в него, малко контрастират на работата на WEB – дизайнера. 🙂
  И попаднах на една цифра за ефективността на най-скъпата печка с 89,3% ефективност. Ами не е ли малко озадачаващо, как пък за другите модели има цяло число, а за тази чак пък и десети от процента.

  Пичове евала за тва, че сте направили бизнес, от гледане на клипчета в интернет, ама пък и с тия цени сигурно трепете рибата направо с тигана. Честно казано за почти същите пари ще си взема котел в, който горенето също става на принципа ракетната печка. И няма да окичвам амнайсе колена с още толкова димоотходни лири, е освен ако не живея в някоя селска къща. А да спомена ли, че печка с открит огън вътре в къщата е меко казано неразумно. И ако някой се престарае с кюнците след великото ви „изобретение“ и легне да спи на топло при печката, може да му е последната печка в живота.

 13. До незнайко: колко са сходни коментарите към подобни статии в българските издания. Винаги се намира някой „разбирач“ или „специалист“, който да „обясни“ или омаловажи труда на хората. Човек, ако имаш знания използвай ги по-правилният начин…
  До Живко и Стойно: браво и успех!

 14. Ще покажете ли сертификат за измерената ефективност, метод на измерване и лабораторията извършила измерването?! Най— вероятно — не. ???

 15. Под „обикновена печка“ имам предвид различните по красота паралелепипеди или цилиндри с няколко тухли вътре и изход за кюнец в горния край. Булеряновите печки например са чудесен пример за необикновена печка, но уви и те горят със 75% ефективност само първата една трета от горивото. След това са варел със забележителен дизайн на конвекторите, пълен с тлеещи дърва.

 16. Кое е „стандартна печка“, за да знаем колко е лошо? Сещам се за поне 4 напълно несравними, все не са от т.н. ракетен вид.

 17. Г-н Незнайко, в статията е посочено, че е това Е ракетна печка.
  Нова е не идеята, а различните модели, които са разработили, както също е описано в статията. Tе са използвали принципа на горене, който е открит отдавна и са създали свой продукт на тази основа.
  За това какво става като сложите дървесина с по-голяма влага, ако някога сте палили огън или ползвали стандартна печка, ще знаете, че няма как да очаквате при нейното горене да се отделя топлина както от сухата или както от пелетно гориво, а тук е описано, че и такова може да се използва, както и почти всякаква дървесна маса, което не е предимство на стандартните печки. Описано е, също, че може да гори дребни клони, дървесни кори, за чиито изсушаване ще е нужно много по-малко време, от колкото за твърдото гориво за стандартна печка, тъй като то е с много по-големи размери. Ракетната печка, след като сте запознати с идеята, вероятно знаете, че има много предимства пред стандартната, както добре е описано в тази статия.
  Ако маркетингът и представянето според вас е най-важното по старт-ъп проекти в сферата на опазването на околната среда, очевидно не осъзнавате идеите и целите на тази сфера.
  Което, разбира се, не е от значение, след като дори и с „евтин маркетинг“ продуктите на тези млади българи успешно се дистрибутират в Холандия.

  Успех на проекта!

 18. Браво, с две думи открили топлата вода. Нищо ново, нищо революционно, много шум за нищо. Има котли и печки, които работят по тази схема, мапса нарича се ракетна печка или rocket stove. A като сложат дървесина с малко по-голяма влага какво става?! Аман от евтин маркетинг.

 19. Конденза на нискотемпературните газове е голям проблем

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*