Пасивна къща във Франция е изградена от естествени материали

Тази пасивна къща във Франция е построена предимно от естествени материали, доказвайки, че стандартите за пасивен дом могат да бъдат съчетани със стремежа за избягване на всякаква синтетика в заобикалящата ни среда.

DSC_00252

Малкото градче Бесанко се намира на около 28 км северозападно от Париж. Старият и непокътнат градски център с неговите тесни улички, дворове и малки къщи заобикаля църквата, която датира от 12-13-ти век.

С фина и проветрива мембрана от бамбукови пръти, скулптурната форма на дома изглежда като полупрозраченсилует. Обвивката създава илюзия за ниска плътност, придава лекота и създава дълбочина. За обитателите обаче е по-важно това, че имат изобилна дневна светлина, без домът им да се нагрява от слънчевото греене. Светлината бива „разбита“ от бамбуковите пръти, закрепени на малки интервали един над друг. Атмосферата вътре е лека и светла.

KW-BES-EXT2DSC_0025

По протежение на южната фасада има подиум от метални решетки, който служи като балкон и упрепва носещата конструкция за сгъваемите капаци. По този начин се създава пространство, което придава допълнителна дълбочина на интериора.

Материалите, използвани за изграждането на къщата, са предимни естествени – дървени плоскости за строителство, целулоза и модули от дървесни влакна за изолация, био-боя за интериорното оформление.

Фотоволтаичните панели са достатъчни, за да направят тази къща енергийно-позитивна, според френския стандарт.

MG_6557 MG_6948 DSC_0022 DSC_0016

sectionplan2plan1

Снимки: Миша Вицман

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*