Българки разработват технология за пречистване на води чрез нано-диаманти

Пречистване от отровите чрез нано-диаманти – това е идеята на проекта НаноБиоРем, разработван от група българки с надеждата да разпространят технологията по цял свят. Казват, че изобретението им може да направи чудеса за човешката кожа, но далеч не само тя може да „грейне“ чрез нанодиамантите. Освен за подобряване на здравословното състояние нано-технологията може да e полезна и за пречистване на вода.

Когато хората чуят „диаманти“, обикновено си представят бляскави кристали. Нано-диамантите обаче са микроскопични въглеродни частици, които – когато се намират в разтвор – изглеждат като подозрителна черна течност, казва гл. ас. д-р Михаела Белухова от Биологическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“.

Michaela_Belouhova

Това, което нано-диамантите умеят да правят, е да се свързват с токсините и да ги извеждат от средата, в която се намират, казват Белухова.

Първото приложение, което НаноБоРем подготвят, е „магическа отвара” за кожа, която може да е във вид на лосион, крем или друга помада. Лечебна субстанция с нанодиаманти може да се създаде и за третиране на отворени рани. Това обаче не изчерпва възможностите: малките лечебни частици могат да се окажат полезни за детоксикация след химиотерапия и други агресивни методи на третиране на човешкото тяло. Човешкото, а и не само – животни също биха могли да се лекуват чрез активните малки частици.

Нанодиамантите могат да намерят приложение и за прочистване от токсини на околната среда. Те могат да се използват за обработка и обеззаразяване на водни басейни, в пречиствателни станции за отпадни води, отлагания, биомаса и други биологични материали.

Въпреки, че и активният въглен има свойството да пречиства от отрови, той не може да направи това, което извършват нано-диамантите като „транспорт“ за вредните вещества и извеждането им от средата, в която са попаднали, казва развойният екип.

В момента НаноБиоРем подготвя прототипа и патентите, с които ще се опита да навлезе в света на детоксикиращите решения. Тяхната надежда е не да изнасят крен продукт, а технология за производство на продукти с нано-диаманти.

Проектът бе представен в рамките на демонстрационния ден на бизнес-акселератора „Climate-KIC България“ по време на форума „Екодизайн Прет-а-порте“ в НДК.

1 коментар

  1. Браво! Много добре! Пожелавам ви успех!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*