Лондон удвоява финансирането за справяне със замърсяването на въздуха

Кметът на Лондон Садик Хан активизира усилията си за борба със замърсяването на въздуха в Лондон, като разкри планове за удвояване на разходите за мерки за подобряване на качеството на въздуха през следващите пет години.

Инициативата „Транспорт за Лондон“ (TfL) обхваща периода до 2021/22 г. Тя предвижда увеличаване на разходите за качеството на въздуха до 875 милиона лири – два пъти повече в сравнение с 425-те милиона, вложени през предходните пет години от предишния кмет Борис Джонсън.

london-1475101_960_720

Финансирането може да даде тласък на доставчиците на технологии, свързани с чист въздух, като по-голямата част от средствата са предвидени за развитието на така наречената „Зона с ултра-ниски емисии“ в Лондон и за въвеждането на нови екологични автобуси. Финансиране ще бъде предоставено и за квартални и междуквартални схеми за намаляване на замърсяване на въздуха. Ще има и стимули за насърчаване таксиметровите шофьори да преминат към екологично чисти превозни средства.

„Като се има предвид, че близо 10 000 лондончани умират преждевременно всяка година заради замърсяването на въздуха, справянето с лошото качество на въздуха е спешен проблем на общественото здравеопазване, който изисква смели действия“, каза Хан. „Искам Лондон да стане световен лидер в справянето с предизвикателството на почистването на въздуха.“ Кметът добави и, че с оределянето на „Зона с ултра-ниски емисии“ в Лондон и закупуването само на хибридни или нулево-емисийни автобуси трябва да се гарантира, че справянето с качеството на въздуха се превръща в централната част от работата на местната транспортна мрежа.

Кметът на Лондон се обърна към правителсството с призив да въведе подобни смели мерки в цялата страна. Той призова за въвеждане на национална схема за бракуване на дизеловите превозни средства реформи на данъчното облагане на превозните средства, които да докажат, че министрите „разбират чудовищността на спешното състояние на качеството на въздуха ни“.

Проектът за финансиране предвижда 610 милиона лири инвестиции в създаването на „Зона с ултра-ниски емисии“ в Лондон. По 5 милиона ще бъдат дадени за пет „нискоемисийни квартални общности“. 9 милиона лири ще се вложат в справяне с определени „горещи точки“ – места с най-високо замърсяване. 65 милиона лири ще отидат за премахване на такситата на възраст над 10 години. Наред с това ще се създадат 12 „нискоемисионни автобусни зони“. От 2018 г. ще започне постепенното премахване на дизеловите автобуси и ще се закупуват само хибридни или нулевоемисийни двуетажни автобуси.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*