Тротоарен паваж от рециклирана пластмаса сбира енергия от слънцето

Могат ли модулните пътни настилки да са съставени от компоненти, които си пасват идеално като блокчета „Лего“, но да са красиви и да вършат полезна работа? Унгарската новостартираща фирма Platio е проектирала паваж, който може да направи тротоарите цветни и „работещи“. Тяхната тротоарна система, направена от рециклирана пластмаса, предлага „твърда земя“, която умее да събира енергия от слънцето.

Platio-Sidewalks-1020x610

Platio не е първата компания, която мечтае пътищата да могат да събират енергия от слънцето. Тяхната система обаче е насочена не толкова към улиците, които сега са покрити с асфалт, колкото към тротоарите и съответно пешеходните настилки. Архитектите и инженерите Brainstorm си представят, че тротоарите биха могли да направят градовете ни по-устойчиви. Младат фирма вече е привлякла 70 000 долара финансиране и е продала 150 квадратни метра от своята иновативна паважна система, по данни на TechCrunch.

Паважната система на Platio събира енергия от слънцето чрез монокристални силициеви клетки, вградени вътре в модулите от закалено стъкло. TechCrunch пише, че пластмасова подложка позволява на системата намалява увреждането от това, че хората ходят отгоре. Модулите за тротоар се свързват по такъв начин, че не налага допълнително окабеляване. Според Platio, „модулите са компактни и се свързват помежду си при сглобяването, без нужда от допълнително окабеляване“.

Platio-Energy-Producing-Paving-System-Full-Width-Tall-1020x543

Новият вид настилка генерира 160 вата на квадратен метър, според Treehugger. Platio предлага настилката в три цвята. Едновременно с това фирмата работи и за вграждането в тези модули на функция за добив на енергия от стъпките на хората.

Амбициозната фирма си представя настилката като част от една цялостна картина на високтехнологичното бъдеще, захранвано от чиста енергия, „в което ние създаваме нова основа за градския живот чрез отчитане на перспективите за информационното общество“. Сред техните идеи има такива за холоградски инфо-паваж, системи за съхранение на енергия на ниво общност, соларни сградни фасади.

Platio-Energy-Producing-Paving-System-1020x610

Снимки: Platio

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*