Нов олимпийски стадион в Токио съчетава дървесина и жива растителност

Въпреки трудното си начало, новият олимпийски стадион в Токио – дело на Кенго Кума – най-накрая навлезе в етапа на изграждане, за да бъде готов до 2020 г. Рендерите за проекта, който е на стойност 1,5 милиарда долара, показват лек и ефирен стадион, покрит с красива решетка от дървени лайсни – направени от литвеница. Такива дървени решетки често могат да се видят в традиционната японска архитектура.

Kengo-Kuma_tokyo-olympic-stadium3

Новият стадион ще покаже респект към традиционния японски дизайн с тази дървена конструкция, която се състои от „плетка“ от летви и традиционно може да се види в японските храмове и пагоди. Според първоначалните описания на проекта, голяма част от сградата ще бъде изградена от сглобяеми модули. Тя ще е стратегически структурирана сетака, че да сведе до минимум нуждата от отопление и охлаждане на разходите.

Kengo-Kuma_tokyo-olympic-stadium2-1020x610

Първоначално проектът за стадиона бе възложен на Заха Хадид, чиято визия включваше много екологични функции, които да бъдат вградени чрез реконструкция в съществуващия вече стадион в града, превръщайки го в модерно съоръжение с влечатляващ флуиден дизайн. Поради нарастващите разходи обаче, както и местните протести срещу дизайна, министър-председателят на Япония Шиндзо Абе в крайна сметка отказа проекта на Хадид за 2 милиарда долара в полза на визията на Кенго Кума.

Kengo-Kuma_tokyo-olympic-stadium-1-1-1020x610

Рендери: Kengo Kuma

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*