Daimler и Toyota ще разработват горивни клетки заедно?

Немският производител на луксозни автомобили Daimler и японският автомобилен гигант Toyota обсъждат съвместен проект за производство на горивни клетки за електрически автомобили, разчу се от съобщение на АФП.

Налице е голям интерес към споделяне на развойните разходи посредством съвместно предприятие (джойнт-венчър), е съобщил източник, близък до корпорацията Daimler, пред немското издание на Financial Times.

Ако проектът стартира, то това ще е първото голямо съвместно начинание на двете големи компании.

Горивните клетки използват химическата реакция между водорода и кислорода за производството на електроенергия – процес, при който не се отделят никакви вредни парникови газове, които са основен причинител на глобалното затопляне.

Производството и складирането на самия водород обаче е енергоемък процес, при който се отделят парникови газове. Поради тази причина са налице някои екологични казуси, които трябва да бъдат разрешени.

Daimler вече е инвестирала над един милиард евро в технологии за горивни клетки от 1994 насам, две години, след като Toyota започна да изследва тази сравнително нова област.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*