Бил Гейтс създава фонд за чиста енергия с 1 млрд. долара

Bill_Gates

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс обяви създаването на фонд за борба с климатичните промени, в който милиардерът е вложил 1 милиард долара. Фондът ще инвестира в иновации за чиста енергия. Наречен Breakthrough Energy Ventures, фондът ще започне своите инвестиции през следващата година – в технологии, които намаляват емисиите на парникови газове при добива на електричество, в транспорта, селското стопанство, производството и сградите. По замисъл фондът ще работи 20 години.

„Имаме нужда от достъпна и надеждна енергия, която да не отделя парникови газове – а за да я добиваме, ние се нуждаем от различен модел на инвестирането в добри идеи и придвижването им от лабораторията към пазара,“ пише Гейтс пише в публикация в блога си.

В новия фонд към Гейтс се присъединиха и други инвеститори, при което общата стойност на фонда достигна близо 170 млрд долара, според изчисления на Bloomberg и Forbes. Директорите на BEV включват Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon; Майкъл Блумбърг, главен изпълнителен директор на Bloomberg LP; Ричард Брансън, основател на Virgin Group; Том Стайер, президент на NextGen Climate; Мег Уитман, главен изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise; съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му д-р Присила Чан.

В интервю за MIT Technology Review по-рано тази година Гейтс каза, че създаването на фонд за чиста енергия фонд е част от усилията да се постигнат нулеви нетни емисии на въглерод емисии в развития свят до 2050 г., за да се ограничи глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*