Кметът на Лондон обяви план за две нови велосипедни супермагистрали

Кметът на Лондон обяви амбициозен план да засили велосипед в града. Така той иска да помогне за намаляване на задръстванията и смога.

bike-1836934-600

Включвайки две велосипедни супермагистрали в плана за развитието на Лондон, Садик Хан иска да даде възможност вело-транспортът в Лондон да се развие до степен, в която има 1,5 милиона велоспиедни пътувания дневно. Това трябва да се случи през следващите 10 години. За тези цел кметът е отделил 770 милиона лири инвестиции. Колоезденето трябва да е „безопасно и да е очевидният избор за лондончани от всички възрасти и произход“, категоричен е Садик Хан.

Хан заяви още, че иска да бъде най-про-колоездачно настроеният кмет, който Лондон е имал някога. В тази си амбиция обаче Хан срещна обвинения, че не е достатъчно смел в изграждането на нови велосипедни маршрути като предишния кмет Борис Джонсън. За да отговори достойно на тези критики, кабинетът на кмета наскоро издаде комюнике, обявявайки една значителна сума за подпомагане и популяризиране на колоезденето в града. Бюджетът от 770 милиона лири се равнява на около 17 лири на човек на година. Това е приблизително равно на сумата, която страни като Дания и Холандия влагат в развитието на велосипедна инфраструктура.

Двете нови велосипедни супермагистрали, наречени CS4 и КЕ9, ще имат свои собствени светофари и ще са отделени от автомобилните трасета чрез бордюри. CS4 ще позволи на колоездачите да пътуват от Тауър Бридж до Гринуич, а КЕ9 ще свърже Олимпия и Хаунслоу.

„Да направим колоезденето безопасно и по-лесно може да осигури огромни ползи на всички нас – подобряване на здравето ни, прочистване на нашия токсичен въздух, справяне със задръстванията,“ коментира Садик Хан в изявление. „Ние ще продължим да се съсредоточаваме върху това как можем да намалим прекъсванията и задръстванията, както продължим изграждането на нова велосипедна инфраструктура“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*