Исландия дълбае най-дълбокия геотермален кладенец

Ако някой иска да добива енергия от жегата, която се крие дълбоко в земните недра, какъв по-добър начин има от това да сондира дълбока дупка в някой вулкан?

Точно това се случва в момента в Исландия. В момента проектът „Дълбок сондаж“ е достигнал 4,5 ккилометра дълбочина, съобщава BBC. Целта е да се достигне до разстояние от пет километра навътре в земята – до края на годината. Надеждата е да се създаде дълбок кладенец в горещата скала – в нея ще се влива вода, която – докосвайки скалите с с температура 500°C, ще се превръщз в „свръхкритична пара“.

Станцията Свартсенги в Исландия е една от работещите геотермални инсталации в страната.

Повечето геотермални сондажи достигат не повече от три километра дълбочина. Но ако екипът на проекта „Дълбок сондаж“ успее да достигне по-дълбоките, по-горещи пластове на планетата, системата им ще може да генерира до 10 пъти повече енергия в сравнение със стандартна геотермална инсталация. И все пак засега не е ясно колко енергия би могъл да произвежда този сондаж – тъй като проектът е до голяма степан експериментален.

Докато Исландия сондира, други страни наблюдават процеса с интерес. Някои от тях имат планове да приложат технологията, ако се докаже като успешна. Други се надяват да могат да купуват евтина и чиста енергия от Исландия.

А Исландия скоро може да има достатъчно, за да продава. Предвид своето геоложко положение страната е „страстен привърженик“ на геотермалната енергия. Дори в момента тя генерира най-малко 25 на сто от електроенергията си по този начин. Новото поколение „свръхкритични“ електроцентрали ще й позволи бързо да увеличи този дял и да има излишен капацитет.

Междувременно и други страни търсят начини да „прегърнат“ топлината на планетата. Япония в момента започва опит да изгради най-голямата геотермална електроцентрала в света – в индонезийската провинция Северна Суматра. Кения пък се е заела да „се потопи под земята“, за да впрегне в работа сондаж с потенциал от около 1000 мегавата недалеч от Найроби.

1 коментар

  1. Първата задача за развитието на геотермалната енергетика е изработването на законова база. Посредством липсата на такава, в България се блокира използването й.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*