САЩ призна, че фракингът замърсява водните ресурси

Агенцията за защита на околната среда в САЩ най-накрая призна това, което повечето от нас вече знаят – че фракинг може сериозно да замърси водните запаси. Едно проучване на агенцията, първоначално публикувано през 2015 г., уверяваше, че е установено как „няма доказателства, че фракингът системно замърсява водата“. Сега обаче това твърдение е отстранено от документите на агенцията. Причината – липса на доказателства в подкрепа на заключението.

Изглежда като да е малка промяна, но е съществена: еко-агенцията на САЩ вече има доказателства, че фракингът замърсява питейната вода във всички етапи на процеса на добив. Това означава, че потенциалът за опасно замърсяване е налице при събирането на вода за използване за фракинга, при смесването на водата с добавки, за да се създаде фракинг течност, при инжектирането под земята на течността, при събиране на отпадните води от фракинг-сондажите и при съхраняването на отпадъчните води, след като са използвани.

Промяната става факт в критичен момент, когато Доналд Тръмп се готви да встъпи в длъжност, заедно с всичките си анти-зелени идеи, включително развитието на фракинга и „чистите въглища“ (каквото и да значи това). Наличието на проучване, което е финансирано от самото правителство на САЩ и води до извода, че хидравличното разбиване е опасно за водите, има шанса да преобърне фракинг-индустрията и в САЩ, и по света.

1 коментар

  1. Извинявайте, но има разлика между заглавието в което се твърди, че „фракингът замърсява водните ресурси“ и написаното по-долу от което става ясно, „че фракинг може сериозно да замърси водните запаси“. Може да замърси, но може и да не замърси.
    Изобщо материалът е написан толкова тенденциозно, че повече няма накъде. Каква е разликата между това агенцията да твърди, че „няма доказателства, че фракингът системно замърсява водата“ и че липсвали доказателства, в подкрепа на това твърдение. Какви доказателства трябват за твърдението, че липсват доказателства за системни замърсявания?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*