Нова централна гара в Утрехт подслонява влакове, автобуси и трамваи

Benthem Crouwel Architects Amsterdam; OVT UC; Utrecht Centraal Station NS;

Най-голямата жп гара в Холандия вече е официално открита. Проектирана от Benthem Crouwel Architects, новата Централна гара Утрехт ще подслонява влакове, автобусни и трамвайни мотриси под един вълнообразен покрив. Тези извивки на поркива не просто изглеждат добре. Те помагат на пътниците се ориентират в комплекса, където ЖП гарата се намира под най-високата вълна, а трамвайните и автобусните спирки се намират намират под по-ниски вълни.

Станцията е в процес на изграждане от 2003 г. Насам. Тя трябваше да замести предишната сграда, която вече не можеше да се справи с нарастващия брой пътуващи. Три пъти по-голяма от някогашната гара, новата постройка интегрира различните видове транспорт.

Най-високата точка на вълнообразния покрив е над гарата. По-ниските части от всяка от двете страни подслоняват трамвайните и автобусните спирки. Стъклени тавански прозорци осигуряват изобилие от естествена, дневна светлина. Ленти от LED модули на тавана подчертават вълнообразното движение. Станцията предлага и красива гледка към града.

Снимки: Jannes Linders

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*