Красива библиотека в Чили е построена почти изцяло от дървесина

Чилийският архитект Себастиан Ирасавал е проектирал тази грандиозна нова обществена библиотека в град Конститусион, Чили, използвайки почти 100% дърво с местен произход. Обществената библиотека на Конститусион е част от усилията за възстановяването на малкия крайморски град, който е бил жестоко опустошен от земетресението с магнитуд 8,8, което разтърси района през 2010 г., и последвалото го цунами.

Конститусион се намира на ръба на огромни горски масиви в Чили. Поради това дървесината е естественият избор за материали за проекта. Някои от най-талантливите дърводелци в града са работили заедно с Ирасавал за изграждането на красива дървена библиотеката.

С изключение на изложените бетонни защитни стени, цялата сграда е построена от сглобяемо модули от ламинирана чамова дървесина.

Широкото вътрешно пространство е светло и просторно, с многобройни тихи кътчета за местните библиофили. За да създаде приятно пространство четене, архитектът е решил да избегне типичната тъмна и мрачна атмосфера, която характеризира повечето обществени библиотеки. Затова интериорът е белязан от големи дървени греди и колони, лакирани със светъл, полупрозрачено-белезникав лак. Дървените греди са видими из целия интериор, правейки реверанс към дългогодишната история на градчето, свързана с производството на дървесина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*