Toyota и Tesla в тандем за производството на електромобили

Американската Tesla Motors и японската Toyota Motor обявиха миналата седмица партньорство помежду си. Tesla закупи наскоро закрития завод на Toyota – Nummi, който се намира във Фремонт, Калифорния. Toyota пък се съгласи да закупи акции на Tesla на стойност 50 милиона долара при реализацията на предстоящото й първично публично предлагане.

В завода Nummi във Фремонт Tesla възнамерява да произвежда своите луксозни електрически автомобили Model S,както и други бъдещи модели.

Освен това двете фирми смятат да работят съвместно върху разработването на „електрически автомобили, части и производствени системи, инженерна поддръжка“.

Производството на Model S в Nummi ще започне през 2012. Заводът, чието име всъщност е съкращение от „New United Motor Manufacturing Inc.“, беше съвместно предприятие на Toyota и General Motors. Построен е през 1960 г. Затворен през 1982, заводът бе открит отново през 1984 като експеримент за споделяне на технологии и процеси между двете големи автомобилни корпорации от САЩ и Япония. През последните години там се произвеждаха Toyota Corolla, Matrix и Tacoma. Сега Tesla ще използва само една малка част от него, за да произвежда своя Model S.

Тандемът бе обявен на съвместна пресконференция миналата седмица, където Акио Тойода, президент на Toyota, похвали Tesla за нейните „предизвикателен дух, бързо вземане на решения и гъвкавост“, които, по думите му, Toyota оценява много високо заради факта, че тя самата „също е родена като рисков бизнес“. На свой ред шефът на Tesla Елън Муск каза, че не надява неговата фирма да „се учи… от легендарните инженерингови и производствени познания на Toyota“.

От японската компания опровергаха предположенията, че придобиването на дял в Tesla може да е свързано със забавяне на собствените й производствени планове за разработването на електрически автомобили.

1 коментар

  1. Това лого е малко в стил „вечна дружба между народите“. 😉

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*