Ученици от училище в Белозем изграждат местна система за компостиране

2000 евро финансиране за създаване на система за компостиране на биомаса в училищния двор спечели ОУ “Гео Милев” в Белоземен чрез кампанията „Мислете в зелено” на Фондация „Кроношпан”.

Със своя нов проект малките природозащитници и техните възпитатели искат да използват факта, че пространството от 19 декара на училищния двор генерира голямо количество тревни, листни и клонови отпадъци. Към тях могат да бъдат добавени и биологичните отпадъци от училищната трапезария. В ОУ „Гео Милев” възнамеряват вместо да изхвърлят остатъци на сметището, да ги оползотворят чрез компостиране.

В училището вече са създали единствената в община Раковски модерна мини-ферма с Червен калифорнийски червей (Lumbricus rubellus) за производство на екологично чист биотор. От 2015 г. учениците и учителите имат и био-градинка за билки и подправки, създадена по проект на Еко-сдружение „За Земята”. След новия проект получената от процеса на компостиране биомаса ще премине обеззаразяване през фермата за калифорнийски червеи и ще се използва като екологично чист тор в биоградинката за билки и подправки.

От 2014 година фондация „Кроношпан” отбелява Световния ден на околната среда, като дава възможност на млади хора в Източна Европа да станат фактори на промяната, да набележат проблемите, свързани с природата, а и да покажат по творчески начин какви действия могат да предприемат възрастните, за да защитят Земята за бъдещите поколения. Тази година в конкурса за зелени проекти участваха началните и средните училища в България, Унгария, Полша, Румъния и Украйна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*