Земната температура ще спадне леко през 2017 г.

Температурата на Земята леко ще спадне през следващата година след „изпържващия“ температурен рекорд на 2016 г., през която глобалното затопляне бе леко „подсолено“ от явлението Ел Ниньо в Тихия океан, съобщиха учени във вторник. Все пак предстоящата година ще е една от трите най-горещи, откакто се водят измервания.

Средните температури за 2017 ще бъдат с около 0,75 градуса Целзий над дългосрочната средна стойност за периода 1961-1990 г., която е 14 градуса Целзий.

„През следващата година най-вероятно няма да има рекорд, но все пак тя ще бъде много топла година“, каза професор Адам Скайф от Британската емтеорологична служба пред Ройтерс.

Би било неудачно да се смята, че очакваното леко спадане на средната годишна температура означава край на глобалното затопляне, подчертава Скайф. Хората, които вярват, че изменението на климата не е причинено от човека, не бива да интерпретират прогнозата като потвърждение на тезата си, добавя той.

Сред признаците на глобалното затопляне най-очевидни в момента са състоянията на морския лед в Северния ледовит океан и около Антарктида. Те са достигнали рекордно ниски нива, според данни от средата на декември от Националния център за данни за леда в САЩ.

Настоящата година, която си отива, е с около 0,86 C над средното ниво. Това потвърждава прогнозата, направена в началото на 2016 г., казва Скайф. На Ел Ниньо се падат около 0.2 C от затоплянето през 2016 г. Останалото е свързано с ефекта на отделяните от човешката дейност парникови газове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*