Сграда-електроцентрала черпи вятърна, слънчева и геотермална енергия едновременно

Нова сграда-електроцентрала в Доминиканската република ще черпи вятърна, слънчева и геотермална енергия едновременно, за да произвежда повече енергия, отколкото използва.

Футуристичният комплекс EXOSPHERE стъпва на разбирането за изцяло устойчивите сгради и ще демонстрира възможността за развитието им в Доминиканската република. Четири вятърни турбини ще бъдат вградени в двойка нулевоенергийни кули, превръщайки се в „най-голямата сградно-интегрирана вятърноенергийна система в Северна и Южна Америка“, според архитект Ричард Морета Кастийо от Richard’s Architecture + Design (RA+D). Това ще е хем електроцентрала, хем обитаемо пространство – с домове, офиси, дори спа център. С това отличително лице EXOSPHERE ще се съревновава за титлата най-висока сграда на Карибите.

EXOSPHERE е една от най-устойчивите разработки, одобрени наскоро от правителството на Доминиканската република, според RA + D. Възобновяема енергия ще захранва целия комплекс. Не само това, но ще има и излишък от електроенергия, която ще бъде подавана към мрежата.

Двете кули със смесено предназначение ще изобилстват от енергийно ефективни функции. Например, те ще разчитат на енергийно ефективно LED осветление и ефективни електроуреди. Водните тела в комплекса ще консумират минимум вода. Дизайнът на сградата предвижда тя да се осигурява по устойчив начин: ще има система за рециклиране и повторно използване на дъждовната вода и сивата вода. Килими, боядисани с боя на база царевично или соево нишесте, ще покриват подовете в интериора.

RA + D са разчели мястото и височината на сградите така, че да могат да позиционират „четири гигантски вертикални вятърни турбини“ за по-голяма ефективност. Според фирмата, „височината на кулите помага за канализирането и ускоряването на скоростта на вятъра между телата на сградите, което комбинирано с географските характеристики на местоположението. Наред с това разликата във вертикалните форми на кулите трябва да помогне за намаляване на разликите в налягането между мостовете, които, в съчетание с ускорението на вятъра при по-високите нива и прецизно позициониране за засрещане на вятъра и от север, и от юг, трябва да се осигури равна скорост на въздушните потоци между турбините“.

Вятърната енергия няма да е единствената чиста енергия за захранване на комплекса. Остъклените фасади ще са покрити с прозрачни слънчеви панели. Термална слънчева инсталация на покрива и геотермален модул за ототпление и охлаждане ще допринасят за устойчивостта на сградата.

Жилища, офиси, спа център, търговски площи, хотел, както и обществен площад ще има още в иновативния комплекс. По план той трябва да бъде напълно завършен през 2020 г.

Визуализации: Richard Moreta Castillo

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*