Уютен дом съчетава глина и традиционни материали с модерни строителни техники

Спиращите дъха пейзажи в северната провинция на Ха Гианг Виетнам са богати на културата и красоти, но отдалеченото им местоположение предопределя скромния живот на местните жители, бялязан от с и труден достъп до инфраструктура и образование. Швейцарската неправителствена организация Каритас е работила заедно с архитектурната фирма от Ханой „1+1> 2“ за създаването на евтина и екологично чиста сграда за настаняване в подкрепа на общността и еко-туризма в района, известен като „последната граница“ на страната. Сградата използва традиционни материали като глина (трамбована пръст) и дървен материал, съчетани с модерни строителни техники за постигане на максимална енергийна ефективност и комфорт.

Постройката се намира в селото Куан Ба недалеч от язовира Нам. „Домашно настаняване и общностен център „Лястовицата“ е заобиколен от красивите гледки на околните карстови планини, терасовидни полета, борови гори.

Новата сграда служи като забележителност на селото, която поддържа местната идентичност и се развива туризъм чрез пространствата за срещи с общността. В строежа са използвани изцяло местно добити материали и труд на местни хора. Скосеният покрив дори черпи вдъхновение от крилата на лястовицата – птица, за която се смята, че носи късмет. „Моделът ни помогна да насърчим местната икономика в селото, съхранявайки културата и укрепвайки връзката между жителите, адаптирайки селото за развитието на целия регион в бъдеще“, пишат архитектите.

Изградена върху основа от местен естествен камък, двуетажната сграда помещава пет спални, пространства за срещи, малък музей. Стени от трамбована пръст с дебелина 80 сантиметра обгръщат първия етаж. Те осигуряват относително постоянна дневна температура с умерени дневни температурни колебания. Това намалява необходимостта от охлаждане и отопление. Вторият етаж разполага с дървена конструкция с носещи стоманобетонни греди и колони. Подовите панели, стени и ферми разчитат на дървен материал. Асиметричният дървен покрив е изграден с двуслойни плочки. Той е повдигнат и прорязан от оберлихт, който дава възможност за естествена вентилация и есетвено дневно осветление. Дъждовната вода се събира от покрива, съхранява се в подземен резервоар за вода и се използва в банята.

   

Снимки: Ву Ксуан Сон

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*