Франция официално откри първия в света соларен път

Френският министър на околната среда Сеголен Роял официално откри първия в света соларен път. Той е дълъг един километър и се състои от 2880 слънчеви панела. Намира се в Турувр-о-Перш.

Сега страната ще чака да види дали пътят, изграден с технологията Wattway на строителната фирма Colas, ще оправдае очакванията и огромните вълнения около този нов подход в чистата енергия. Пътят е проектиран да произвежда достатъчно електричество, за да захранва уличното осветление в селото с 3400 жители.

Франция залага много на решението, станало известно като ‘първия път от слънчеви панели в света’. Страната е вложила 5 милиона евро в строителството му. Здрава смола, нанесена на пет слоя върху силициевите модули, покрива слънчевите панели, за да гарантира тяхната устойчивост срещу увреждане. Wattway казва, че очаква соларният път в селото да произвежда 280 мегаватчаса енергия годишно. Дневната производителност, разбира се, ще е различна, варирайки в зависимост от времето. Компанията също така казва, че очаква средно около 767 киловатчаса всеки ден, но в слънчеви летни дни системата може да достигне дори 1500 киловатчаса на ден.

Новият соларен път ще бъдат тестван в продължение на две години. Продължителността на живота и изходната мощност ще са двата основни фактора, които ще се гледат. Директорът на Wattway Жан-Шарл Бройза е предпазливо-оптимистичен в изявлението си: „Все още сме в експериментална фаза. Изграждането на тази тестова инсталация е реална възможност за нашата иновация. Експериментът ще ни позволи да подобрим процеса на инсталиране на фотоволтаичните модули, както и тяхното производство, за да продължим да оптимизираме своите иновации“.

Не всички са щастливо развълнувани от появата на соларния път. Има и хора, които смятат, че правителството е похарчило твърде много пари за технология, която „е доказано повече скъпа, отколкото работеща“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*