Основно училище с BREEAM отличие изникна върху някогашен индустриален парк край Глазгоу

Замърсените земи на някогашен малък индустриален парк на 12 км северно от Глазгоу са се превърнали в дом на едно екологично и красиво начално училище, което ще бъде посещавано от стотици ученици.

Шотландското училище от програмата „Бъдеще“, която има за цел да замени или обнови някои от най-бедните школа в страната, избра лондонската архитектурна фирма Walters&Cohen за проектирането на Основно училище „Лейрдсленд“ – иновативна нова сграда, сертифицирана с „отличен“ по стандарта BREEAM. Красивото и специфично училище се радва на прекрасно място край река, предлагайки образцов модел за проектиране и на други основни училища в региона.

Двуетажното училище се отличава със съвременен дизайн, който е приспособим към различните стилове на преподаване. Сградата побира до 320 ученици на възраст 4-11 г. Намира се в непосредствена близост до канала „Форт и Клайд“.

Сградата е разположена паралелно на водния поток. Така се разкриват красиви гледки към канала благодарение на фасадата, почти изцяло остъклена в цялата височина на сградата. Една малка тераса и озеленена зона разделят училището от водата. Другите страни на сградата са предимно бели стени с няколко секции, облечени в дървесина от лиственица.

Интериорът на училището е ярък и жив благодарение на изобилието от естествена светлина, гъвкавите мебели, визуалната връзка с откритото пространство, както и използването на множество различни цветове. Класните стаи нямат врати и са разположени около отворено пространство, с амфитеатрална стълба, която минава по протежение на цялата дълфина на сградата, гледаща към канала.

Прозрачният и отворен характер на пространствата в училището дава възможност за различни дейности. Учениците имат възможност да работят в различни пространства, на открито или на закрито.

Основното училище има „отличен“ BREEAM рейтинг. То генерира повечето от необходимата му енергия от възобновяеми източници, имайки слънчеви панели на покрива си и отоплителен котел на биомаса.

  

Снимки: Денис Гилбърт

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*