Как BP накара милиони американци да се острижат „на вятъра“

Ана Ла Белла е собственичка на един от многобройните салони за красота в САЩ и от известно време насам старателно събира кичурите коса, нападали на пода след подстригването на всеки клиент, опакова ги в найлонови торбички и ги изпраща на организациите за помощ в борбата с петролния разлив в Мексиканския залив. Нейните торбички с човешка коса, както и хиляди други кутии и торби със същото съдържание, се трупат редом с още хиляди кутии с животинска козина и вълна в 19 склада из Алабама, Мисисипи, Луизиана и Флорида.

Крис Ватс, съсобственик на салон за грижи за домашни любимци в Далас, също събира козина от подстриганите домашни любимци. За десетина дена, откакто са започнали да трупат материал, в салона са събрали над 220 кг. козина от животни. Дори са предложили отстъпка за клиентите си в посочения период.

От своя страна спедиторската служба UPS е дарила безплатно обслужване за доставки с общо тегло 730 килограма.

BP и американската брегова охрана обаче казват, че не използват коса и козина за попиване на суровия петрол – и нямат намерение да правят това.

Ла Белла е сложила пред салона си черна дъсчица за разгласа на промоциите и на нея пише, че салонът събира коса за помощ в борбата с петролния разлив. Собственичката е категорична, че ще се ядоса много, ако узнае със сигурност, че събира коса „на вятъра“.

Масираното събиране на коса и козина бе организирано от неправителствена организация от Сан Франциско на име „Въпрос на доверие“, която след многобройни запитвания от страна на щатските медии излезе с изявление, че е налице недоразумение в комуникацията й с BP. Тоновете косми бяха събрани с цел да се помогне за почистването на разлетия петрол. Инженерите обаче са достигнали до извода, че при дадената дълбочина на кладенеца решението с косата е неприложимо. Организацията съответно е била помолена да спре да събира коси и козина.

Според щатската брегова охрана, решението с косата може да породи обратен ефект, разнасяйки остатъците от петрола нашир и надлъж. Говорителят на BP Марк Салт пък обяви, че компанията използва друг метод за улавяне на петрола, при който се използва материал, привличащ мазното и отблъскващ водата. Наличностите са достатъчни и няма нужда от алтернативни решения, категорични са от BP.

Въпрос на доверие“ обяви, че косата се събира „за в случай, че бъде нужна“, но молят новите участници да изчакат, преди да изпратят своя космен принос, докато не бъде даден знак за това. Според НПО-то, редица пристанищни власти са се обърнали към тях с молба да им изпратят коса за справяне с по-малки разливи.

Мием косата си с шампоан, защото тя натрупва мазнина“, казва организацията на сайта си и твърди, че няма причина натуралният продукт за изчистване на петрола да се прахосва.

Други обаче вече са станали подозрителни към НПО-то и са на път да загубят доверието си в нея. Човешката коса, която събират,струва пари, макар че е трудно да се оцени колко точно е стойността на събраната космена маса, казва Джаки Голдщайн, генерален директор на „Перуки Яфа“ в Маями. Цената на косата зависи от дължината и здравината на косъма. Една качествена перука от естествена коса започва от 350 долара и достига 3500 долара, казва специалистката. Читава перука може да се направи и от животински косъм, стига да е с достатъчна дължина, казва тя.

Крис Ватс, Ла Белла и други като тях са разочаровани от новината, че косата стои в складовете и не се използва за това, за което е била събрана. Мнозина са се почувствали съпричастни, дарявайки косата си, и вярват, че могат да помогнат, казва Ватс. Убеден е, че е много жалко, ако организацията не е комуникирала добре с хората, събиращи коса, за да им обясни ситуацията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*