Топ 10 зелени домове и жилищни сгради през 2016

Топлина и уют, чист въздух, естествена дневна светлина вместо изкуствено осветление, зеленина наоколо, тишина и здравословен сън, естествени материали – това са по-голямата част от характеристиките на съвременната устойчива и здравословна жизнена среда. Домовете и жилищните сгради следват стремежа към пестене на енергия, оползотворяване на ресурсите, възраждане на връзката с природата и сливане с нея.
Няколко емблематични къщи и серия впечатляващи жилищни сгради, за които разказахме през годината, събраха „овациите“ на читателите на GreenTech.BG заради устойчивостта, която демонстрират. Радостната новина е, че най-популярната от тях е на родна територия – Добруджанската къща! Една от любимите истории за еко-домове пък е истински пионер на съвремието ни: частно жилище с фотоволтаика и водородна батерия. Сред топ 10 на най-популярните ни истории за устойчиви домове има и една за къща, направена от рециклирани материали.

 

img_9991-st-web

Почти нулевоенергийна къща в Добруджа се топли от слънцето и въздуха

Тази почти нулевоенергийна къща в Добруджа се топли само от слънцето и въздуха и се намира в Североизточна България. Съчетава семплите си форми с топлите нюанси на местния естествен камък и изобилие от дневна светлина.

zeb-pilot-house

Красива норвежка еко-къща произвежда 3 пъти повече енегия, отколкото ползва

Освен с необичайния си и разчупен вид, този дом е забележителен и с друго: проектиран е да бъде 100% нулево-емисиен и има цял арсенал от средства да щади околната среда.

Phi-Suea-House-by-CNX-Construction-2-1020x610

Първият соларно-водороден дом се „откъсна“ от електро-мрежата

Това иновативно решение за дом без нужда от връзка към електроенергийната мрежа се намира в Чианг Май, Тайланд.Къщата е частна и е първата в света с водородна система за съхранение на енергия.

La-Maison-14-by-BM-Finance-2-1020x610

Забележителен френски соларен дом се гордее със 7 нива на устойчиви иновации

Тази шест-етажна къща в Париж предлага свой собствен прочит на представата за устойчив дом, съчетавайки сградна автоматизация, събиране на дъждовна вода, използване на геотермална енергия и интелигентно осветление.

Schluter-smart-house-Hudson-NY-660x495

Дом със соларна ферма е енергийно самодостатъчен и готов за виелиците

Прилича на замък, но не това е най-впечатляващото – а фактът, че има малка слънчева ферма, разположена на територията на имота, скрита от погледа, която захранва система за съхранение на енергия, съставена от 48 литиево-йонни батерии. Това позволява на дома да си има ток по всяко време, независимо от виелиците и снеговалежите.

House-in-the-Mountains-by-Gluck-1-1020x610

Вила със зелен покрив в Колорадо е вкопана в земята, за да пести енергия

Мъдростта на старите къщи – да запазват равномерна температура през цялата година, като се скрият в земята, е съчетана с модерния стремеж към сливане с околния пейзаж. Резултатът е комфортен дом, който се слива с планината.

Hong-Kong-Eco-Smart-home-by-Liquid-Interiors-2-1020x610

Еко-смарт-апартамент в Хонг Конг предлага лукс, комфорт и простор

Красивият дом на една млада двойка е с малък въглероден отпечатък благодарение на енергийно ефективни и „умни“ системи, сред които светодиодно осветление, соларен колектор за топла вода, енергиен мониторинг и др.

Casa-Tepozcuautla-10-1020x610

Зашеметяваща къща сред дърветата съчетава модерен дизайн и хармония с природата

La Casa en el Bosque, което ще рече „Къщата в гората“, е жизнено пространство, вдъхновено от идеята за живот в хармония с природата, използвайки най-съвременни, устойчиви строителни технологии и материали.

Casa-Linder-by-Buchanan-Architecture-2-1020x610

Дом от рециклирани панели приютява семейство в Тексас

Кой би мислил, че сред най-впечатляващите еко домове на годината ще има такъв, построен от рециклирани гофрирани стоманени панели и регенерирани снегобранни дъски за покрива и външните стени? Можем само да се гордеем, че дом от рециклирани материали намира място в топ 10 на най-екологичните жилища, които аплодираме тази година.

Rosewood-Tower-by-Jean-Nouvel-3-1020x610

Вертикален зелен оазис изниква в Сао Пауло

Тази 22-етажна кула, покрита в зеленина в Ситад Матарасо – място-обект на световното историческо наследство – ще е с площ 27 000 квадратни метра. Структурата, която визуално ще наподобява гофрета, ще е същински малък зелен оазис – ветрикален мини-град, доминиран от различни видове дървета като смокини и магнолии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*