Германия ще се радва на безплатен ток за Коледа

Германците изглежда ще се радват на добе дошъл коледен подарък тази година: безплатен ток за празника. Нестихващият вятър се очаква да се засили, така че се очаква цените да станат отрицателни, тъй като електроенергията, произведена от вятъра, се изпраща обратно в мрежата. Предвид факта, че и температурите тези дни са по-високи от обичайното за сезона, което ще доведе до леко намаляване на търсенето, изглежда, че времето ще направи празничен подарък на жителите на Германия.

Цените на електроенергията в Германия навярно ще станат отрицателни по време на празниците – за време, което може да е два-три часа со няколко дена. Анализаторът от Bloomberg Intelligence Елчин Мамадов обяснява, че отрицателните цени са „породени от ниска консумация на енергия по време на празниците, когато фабриките са затворени, а хората отиват на почивка или гостуват на своите семейства….“ А в същото време наличието на вятър се очаква да бъде изобилно. Освен това топлото време означава, че хората вероятно няма да има нуждат нужда отоплитените им системи да работят с пълна сила.

На 25 декември производството на вятърна енергия може да скочи до 31,3 гигавата, като не е невъзможно да достигне дори 33,7 гигавата на 27 декември 27. Текущият рекорд е 33,8 гигавата, според Bloomberg, а само един гигават е достатъчен за около два милиона домове.

Нвярно ще е трудно за операторите на мрежата да балансират натоварването при наличието на толкова много вятърна енергия. Ако цените станат отрицателни, производителите трябва да започнат да спират вятърните централи, за да намалят входящия капацитет, или да плащат на потребителите за да „вземат“ излишната електроенергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*