Комини с височина 3 етажа носят геотермална енергия в къщата „Пърт“

Този дом, наречен „Пърт“, е обвит в традиционен строителен материал, който датира от 7000 г. пр. Хр.: тухли. Керамичните блокчета обаче са подредени под такъв ъгъл, че зидарията образуват свивки и извивики, елегантно филтриращи слънчевата светлина. Захранвана от геотермална енергия, къщата „Пърт“ дължи комфорта си до голяма степен на близката река Суан.

Къщата изследва потенциала на тухлите на няколко нива. Подредени по няколко различни начина, стените с различна зидария формират остъклени тъмни блокове и светли, сребристи участъци, които са разположени така, че да отразяват или поемат светлината, обясняват архитектите от студио Iredale Pedersen Hook.

Двойка комини при входа се изтягат по дължина на всичките три етажа на къщата, осигурявайки на дома геотермална енергия при практически нулеви разходи. Домът е покрит от покривна тераса за слънчеви бани или вечери на фона на красивия изглед към Пърт.

Любопитен аспект от дизайна е това, че едно от нивата в къщата е проектирано като изцяло самостоятелен апартамент. Това позволява дълготрайното гостуване на приятели в този дом по начин, който осигурява на гостите самостоятелност и неприкосновеност.

Къщата спечели тазгодишната награда „Мисли в тухли“ на Австралия – лесно е да се убедим защо.

Снимки: Петер Бенетс за Iredale Pedersen Hook

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*