Нулевоенергийна крайбрежна къща с PV покрив произвежда сама всичката си енергия

Къща, която произвежда сама всичката енергия, която й е необходима, чрез покривна соларна система и енергийно ефективни сградни системи – това е „Къщата на подвижните пясъци“ в Кейп Код.

Когато собствениците на терена се обърнали към Рул Уокър Архитекти с молба да проектират голямо жилище с относително ниско въздействие върху крехката крайбрежна екосистема, бостънското студио разработило план за повдигната къща, създадена така, че да се извива и издига спрямо съществуващия релеф. „Тази модерна крайбрежна къща е нещо повече от място, където да се наслаждаваш необезпокоявано на красивите гледки към океана и морския бирз,“ казват Рул Уокър Архитекти. „Тези хора си мечтаеха за къща, която ще служи еднакво добре за целогодишен семенн „кампус“ и в същото време „убежище за размисъл“ за съвместна работа с колеги“.

Заобиколена от десетки километри брегове и борови гори на незастроените крейбрежия на Кейп Код, „Къщата на подвижните пясъци“ е целогодишно крайбрежно убежище за бягство от динамичния градски живот, което се радва на панорамна гледка към океана и свежия полъх на морския бриз. Архитектите работили в партньорство с група ландшафтни архитекти за създаването на дом и околен пейзаж, които да посрещнат изискванията на Комисията по защита на околната среда на Уелфлийт и Националната крайбрежна администрация.“От самото начало на проектирането беше критично важно за нас  и за Комисията по защита на околната среда на Уелфлийт къщата да се вписва в деликатния пейзаж леко и ненатрапчиво. Затова я проектиахме така, че да се извива и спуска нежно, следвайки естествения релеф на мястото. Затова и предвидихме местна растителност, която да е устойчива на засушаване, да расте наоколо и да изглежда така, сякаш това място винаги е било такова“.

Двуетажната къща изглежда така, сякаш плава над пейзажа. Тя се състои от основен обем и отделно студио за йога и изкуства, свързани чрез екранирана веранда и прилежаща палуба.

Кедрови плочки и плоскости покриват къщата отвън. Големият, основен обем е „завит“ с покрив от асиметрични извивки с медно покритие. Вътре в него се помещават основните дневни жилищни пространства и спалните.

Стени от остъкление гледат към залива, рамкирайки прелестни изгледи към водната шир. Те позволяват на бриза да проветрява дома.

10kW соларен масив на покрива, който е свързан към електропреносната мрежа, добива енергия за дома. Тази устойчива характеристика е съчетана с високоефективни въздушни термопомпи и топлообменници, както и рекуператорна система. Това прави възможно домът да се радва на нулево нетно потребление на енергия на годишна база. Макар че собственицита на дома не са търсили сертификация по LEED стандарта, домът е проектиран с мисъл той да може да се сртифицира някой ден по LEED.

  

Снимки: Джейн Месингер

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*