Индия планира близо 60% от електроенергията й да идва от чисти източници до 2027 г.

Индийското правителство обяви, че ще надмине целите си за развитие на възобновяемата енергия, определени в Париж миналата година, с над 50% и и три години по-рано от заложения срок.

Проект на 10-годишен енергиен план, публикуван тази седмица, прогнозира, че 57 на сто от общия електроенергиен капацитет на Индия ще идва от източници, различни от изкопаемите горива, до 2027 г. Целта на Индия, според Споразумението Париж, е по-скромна: 40% на сто до 2030.

Прогнозата отразява увеличението на инвестициите в частния сектор, довело до бурно развитие на индийските проекти за възобновяема енергия през изминалата година.

Проектът на националния план за електроенергията в Индия показва още, че страната няма да се нуждае от нови въглищни електроцентрали, за да отговори на енергийните нужди, до 2027 г. Това от своя страна „хвърля съмнения върху плановете за индийските минни инвестиции в чужбина“.

Значителни държавни инвестиции не се очакват, но Тим Бъкли – директор на Института за енергийна икономика и финансови анализи – казва, че Индия се е приготвила да компенсира недостига с приток на капитали от местни и чуждестранни частни инвеститори, привлечени в последните 12 месеца. Измежду тях е японската Softbank, която се ангажира да инвестира 20 млрд. долара в индийския соларен сектор заедно с тайванската компания Foxconn и индийската бизнес група Bharti Enterprises. През септември голямата френска държавна енергийна компания EDF обяви, че ще инвестира 2 млрд. долара в индийски проекти за възобновяема енергия. Фирмата се позова на огромното проектно търсене в страната и „фантастичния“ потенциал на вятърната и слънчевата енергия в страната. Сетне Adani откри най-голямата слънчева електроцентрала в света в Тамил Наду по-рано тази година. През октомври пък енергийният конгломерат Tata обяви, че ще се стреми да генерира поне 40 на сто от енергията си от възобновяеми източници до 2025 г.

Пълното преобразяване на енергийния сектор в Индия е свързан и с технологичния напредък, казва Бъкли. Благодарение на развитието на технологиите цената на слънчевата енергия спадна с 80 на сто през последните пет години.

В прогнозите за 2027 г. Индия има за цел да генерира 275GW енергия от възобновяеми източници, в допълнение към 72GW хидроенергия и 15GW ядрена енергия. Почти 100GW ще дойдат от „други нулевоемисийни решения“ като подобренията в енергийната ефективност. За тях се очаква да намалят необходимостта от увеличаване на капацитета с 40GW за 10 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*