Топ 10 устойчиви обществени и корпоративни сгради през 2016 г.

Бизнес-центрове, молове, музеи, гари, институти – всички тези пространства, които са неизменна част от градовете ни, днес трябва да отговорят на предизвикателството: да продължат да функционират, ала без да ощетяват околната среда. Постиженията в тази посока идват от цял свят. Можем да почерпим вдъхновение от тях, когато си представяме бъдещите обществени и корпоративни сгради, в които ще работим и ще се забавляваме.

Сред фаворитите ни тази година има идейни проекти, които могат да ни накарат да мечтаем смело за пълното преобразяване на градовете, в които живеем (както често се случва с дръзките проекти на Винсент Калебо), но и такива, които демонстрират как устойчивите сгради носят съвсем реални бизнес-ползи – фактор, който никога не бива подценяван от корпоративния свят.

Реновираната централа на Siemens консумира 90% по-малко енергия
Централата на Siemens в Мюнхен бе обновена с цел повишаване на устойчивостта и постигна „платинена“ сертификация по DGNB и LEED за своите енергийна ефективност и зелени характеристики. Цялостната устойчива стратегия разчита на еко-технологии на Siemens, включително слънчеви панели и енергийно ефективно осветление.

Японски изследователски център съчетава природни елементи с енергийна ефективност
Глобалният иновационен център ROKI, разположен в град Хамамацу в Япония в западната префектура Шизуока, е представлява разгърната конструкция от метал и дърво с много екологични елементи. Проектът разчита на изобилие от естествена светлина и пасивна циркулация на въздуха. Плъзгащи се врати размиват границата между външно и вътрешно пространство. Система за управление на енергията пък поддържа ниски нивата на въглеродни емисии.

Офис-сграда със зелен покрив в Чикаго е с оптимално слънчево изложение
Zurich Insurance Group официално откри новата си централа за Северна Америка – в Чикаго. Сградата с формата на три подредени и разместени блокчета е готова за платинен LEED сертификат.

Ботаническият център в Брюксел може да изсмуква градския смог

Един бетонен гигант в Брюксел може да се превърне в уникална зелена сграда, която да изсмуква смога от въздуха в града и да генерира чиста енергия. Такава е визията на Винсент Калебо за Ботаническия център в Брюксел. Претворен из основи, допълнен с буйна растителна обвивка, той може да се сдобие с нов дизайн с над 10 000 растения и тучни зелени покриви, улавящи близо 50 тона въглероден диоксид от града всяка година. Предложеният нисковъглероден дизайн включва още сградно-интегрирани системи за слънчева и вятърна енергия, както и щадяща околната среда конструкция.

Зеленото кметство на виетнамския град Бак Нин ще е покрито със зеленина
Vo Trong Nghia Architects наскоро разкри най-новите си планове, стъпващи на зелен и екологичен дизайн: зеленото кметство във виетнамския град Бак Нин. Това ще е една обществена сграда, светла и просторна, с много дневна светлина, енергийно ефективна и…. покрита изцяло с растителност!

Развоен център на Hankook събира дъждовна вода за охлаждане
„Силиконовата долина“ на Азия в Даежеон, Южна Корея, наскоро приветства най-новото си бляскаво попълнение: изследовтелско-развойния център на Hankook Tire, който има златен LEED статус. Проектиран от Foster+Partners, новооткритият „технодом“ на Hankook представя визията на марката, като същевременно е приятно и екологично работното място.

Сгради на британски дендрариум са построени от собствена дървесина
Центърът за лесо-управление Wolfson и Сградата „Мес“ във Великобритания са построени изцяло от локално добита, необработена дървесина. Двете дървени конструкции ще служат за съхранение на машини и съоръжения за персонала на Уестънбърт, националния дендрариум – орган, който управлява територията на стара гора с 15 000 дръвчета с произход от Китай, Северна Америка, Япония, Чили и Великобритания.

Изобилие от дневна светлина и зеленина ще греят в „Музея Кюрдистан“
Студио Либескинд разкри своя проект за „Музея Кюрдистан“ в Ербил, Ирак. Новата сграда ще бъде съставена от четири взаимносвързани обема, които представляват четирите района на Кюрдистан – Иран, Ирак, Сирия и Турция. Изобилие от дневна светлина и много зеленина ще правят пространството приятно и сияйно.

Ford прави здравословен и екологичен кампус, посветен на устойчивостта
Автомобилният производител Ford Motor Company представи амбициозните си планове за превръщането на централата „Dearborn“ в Мичиган в здравословен и екологичен кампус. Перлата в короната ще е Устойчивият демостранционен център – абсолютно безотпадъчна сграда, способна да произвежда повече енергия, отколкото изразходва.

Центърът за изкуства Lotus Square в Китай сбира дъжд и светлина
Екологичният отпечатък на център за изкуствата със зелен покрив Lotus Square в Китай е толкова нисък, колкото и неговото визуално въздействие върху околния пейзаж. Започвайки с поставената цел за екологичен дизайн и ниска консумация на енергия, архитектурната фирма Raynon Chui Design е почерпила вдъхновение от морския живот, за да проектира сграда, която работи с възобновяеми енергийни източници и се слива с пейзажа.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*