Проект в Сидни регенерира вода колкото за 340 олимпийски басейна

Сидни в Австралия предприе смела нова стъпка за справяне с недостига на вода. Като част от амбицията си да покрива 30 процента от своите водни потребности с рециклирана вода до 2030 г., градската управа възложи на местните организации Turf Design Studio и Environmental Partnership да изработят „Проект за повторно използване на водата в Сидни Парк“. Напълно оперативната система ще събира дъждовната вода от Сидни парк, третия по големина парк в Сидни. Проектът цели да улавя и прочиства количество вода, което е достатъчно да запълни 340 басейна с олимпийски размер всяка година.

Сидни парк е с площ от 44 хектара. Състои се от обширни зелени територии за отдих, разположени върху характерни за този район хълмове, които разкриват 360-градусова гледка към града. В парка има детски площадки, влажна зона, спортен център, детска велосипедна писта, множество скулптури, както и историческа зона с високи зидани комини от червена тухла – останки от някогашни фабрики за тухли, които са съхранени старателно като част от историческото наследство на Сидни.

Проектът за повторно използване на водата в Сидни парк е най-голямото съоръжение в града за повторно използване на водата, добивана от дъжда, според ArchitectureAU. Иновативният проект оживява съществуващия парк, като му позволява значително по-добро използване на пространството и рециклиране на вода за използване за нуждите на зеленината в парка. Четири влажни езера в този район са коригирани така, че да позволяват събиране и повторното използване на водата. По този начин проектът дава възможност на водата да се филтрира чрез „система за улавяне на замърсителите и поредица от водни легла за био-филтриране“.

Turf Design Studio описват проекта като пресечна точка между екология, изкуство, наука и дизайн. Проектът за повторно използване на водата в Сидни парк предлага „един ревитализиран, многопластов воден пейзаж, който празнува връзката между хората и мястото“, казват от Turf Design Studio.

Пътечки от плочи позволяват на децата да скачат около каскадните езера на влажните зони. Артистична инсталация с керамични тръби, напомняща за времето, когато на това място е имало тухларна, позволява на водата да се прелива леко към входа на системата. Консултантите от Dragonfly Environmental са създали местообитания за дивия живот тук, използвайки рециклирани материали, за насърчаване на биологичното разнообразие. Цялата територия е засадена с местни растения. Сред тях се вият пътеки, които позволяват на посетителите да изследват парка.

Съгласно плана за децентрализирано управление на водата, Сидни има за цел да свърже проекта за повторна употреба на водите от Сидни Парк с друга, по-мащабна водна мрежа, която обхваща града. Нейната цел е да улавя и съхранява вода, която иначе би била пропилявана.

   

Снимки: Ethan Rohloff Photography, Simon Wood Photography, Adam Hunter, Sara Reilly

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*