Опустиняла калифорнийска ферма произвежда слънчева енергия

Един калифорнийски имот, който доскоро е представлявал изоставена ферма, днес е соларна електроцентрала, която произвежда 155 мегавата чиста енергия – при това по-евтина от тази, добивана от изкопаемите горива.

CleanTechnica съобщава, че слънчевата ферма „Springbok 2“ на разработчика 8minuteenergy в централната част на Калифорния произвежда електричество при цена от 58 долара за мегаватчас. Това по-малко от очакваните $58,65/МВтч, с което стойността на енергията се оказва по-ниска от цената на въглищното електричество и това от природен газ.

Естествено, да се използва земеделска земя за други цели освен за отглеждане на храна, следва да се счита за разхищение. В Калифорния обаче, където климатът през последните години се измени силно, фермерските земи опустиняват с плашещ темп. Терените, които са вече негодни за отглеждане на посеви или животни, принуждават собствениците да се чудят какво да правят със земите си. „Springbok 2“ е една от около девет подобни опустинени ферми, за които стопаните са взели решение все пак да намерят начин да добиват нещо полезно и да създават работни места.

Снимки: 8minuteenergy

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*