Китайски фирми строят слънчева електроцентрала в Чернобил

Ново, слънчево лято се надига от пепелта на ядрена зима: две китайски енергийни фирми ще се заловят да изградят соларна електроцентрала в зоната, в която човешки крак не стъпва, край ядрения реактор в Чернобил, който претърпя мощна експлозия през 1986 г. и отрови околността с ядрена радиация.

„Ние се опитваме да обновим някога увредената зона с разгръщането на зелени, възобновяеми енергийни източници“, каза Шу Hua, председателят наGCL System Integration Technology (GCL-SI) – една от двете фирми, заела се с проекта. Превръщането на дефекта в ефект може да се окаже вдъхновяваща практика за мнозина по света в момент, в който световната общност започва усилена работа на прилагане на Споразумението от Париж.

Зоната на изключване – територия на гори и блата, която заобикаля бившия ядрен реактор в Чернобил – е недостъпна за хора от деня на бедствието през 1986 г. GCL-SI не разкри подробности относно точното местонахождение на новата централа за слънчева енергия, нито за стойността й. Фирмата обаче посочва, че проектът ще бъде безопасен за работниците. „Украйна прие закон, позволяващ мястото да бъде разработвано за селско стопанство и други цели, което означава, че (радиацията) е под контрол“, казаха от фирмата.

Китайските фирми, които отговарят за построяването на соларната електроцентрала в Чернобил, се опитват да разгърнат международното си присъствие и да си създадат добра репутация с работата си в областта на чистата енергия. Преди своя проект в Чернобил, китайците успешно са реформирали редица замърсени територии в зони за производство на възобновяема енергия върху увредени и отровени земи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*