Топ 10 устойчиви селища и еко-общности през 2016 г.

Устойчивите селища, които генерират сами всичката енергия, която им е необходима, от възобновяеми източници, оползотворяват всички отпадъци, произвеждат сами всичката си храна – въобще живеят самодосатъчно, здравословно и в хармония с природата – са заветната цел на всички, насочили вниманието си към устойчивия и екологичен начин на живот. Затова не е чудно, че такива общности започнаха да се появяват в най-различни вариации по света. Закономерно, те привлякоха особено много внимание сред читателите ни през 2016 година. Ето кои са фаворитите.

Самодостатъчно село само си произвежда енергия и храна
Датската архитектурна фирма EFFEKT разкри своята визия за бъдещето, в която изцяло самодостатъчни общности биха могли да отглеждат само собствената си храна и да произвеждат собствената си енергия. Архитектите са вградили това разбиране в проекта за селото „Реген“ – една общност без нужда от връзка с енергийната мрежа, която се справя сама с всичко – от изменението на климата, през продоволствената сигурност до устойчивия дизайн. Визията беше опредена като „утопия“, но противно на скептицизма датчаните пристъпиха към реализацията на замисъла си. Предстои да видим резултата от това.

Пасивни слънчеви апартаменти са екологични социални жилища в Австралия
Социалните жилища нерядко представляват мизерни помещения в разнебитени сгради, ала Trinity Apartments в Западна Австралия доказва, че може и да е обратното. В случая една сграда с 24 апартамента предлага евтини жилища с качество, типично за най-високия клас домове – екологични и устойчиви. Финансиран от публично-частни партньорства, проектът Trinity Apartments е носител на впечатляващ рейтинг за устойчивост.

Бристол ще се грее с екологична топлофикационна мрежа
Новоизбраният кмет на Бристол – Марвин Рийс – е одобрил първата стъпка на града в посока превръщането на града във въглеродно неутрална общност до 2050 г. Кметът е дал зелена светлина за капиталова програма на стойност 5 милиона лири за изграждане на топлофикационна мрежа с ниски въглеродни емисии, която да обслужва града.

Уникална общност от модерни зелени домове се гуши в пустинята в Юта
Сгушена в пустинята на Юта, далеч от очите на любопитния свят, се крие добре планирана общност, която е същински рай за творците. Наречена Кайента, тя е започната преди повече от 30 години от разработчика Тери Мартен, който си представял създаването на общност от домове, изградени с изначалната мисъл за респект към околната среда. Завършил архитектура, Мартен искал да създаде жилища, които запазват невероятната околна гледка, използвайки материали и цветове, които сливат къщите с пустинята.

Футуристичен еко град расте насред Казахстан
Футуристичен еко-град расте с бързи темпове в сърцето на Казахстан. За построяването на „Expo City 2017“ в столицата Астана бе избрана темата „Енергия на бъдещето“. Мащабната строителна дейност създава сгради, които ще работят като живи електроцентрали, генерирайки енергия от вградени слънчеви панели и вятърни турбини – за себе си и останалата част на кампуса. Чистото електричество ще се разпределя чрез иновативна интелигентна електрическа мрежа.

Германия изгражда най-големия пасивен жилищен комплекс
В Германия започна строежът на най-големия пасивен жилищен комплекс в света. Захранван със слънчева енергия, еко-комплексът „Heidelberg“ в едноименния град е проектиран от Frey Architekten и ще се състои от 162 жилища. Те ще имат множество устойчиви характеристики, включително покривни и вертикални градини и сградно-интегрирани соларни системи. Характерно за това място ще е насърчаването на социалните взаимодействия и развитието на общността.

Във Флорида кипи строителството на първия “устойчив град” в САЩ

С дълбоки джобове и природозащитническа страст един пенсиониран състезател по американски футбол на име Сид Китсън се е заел да построи първия устойчив, захранван изцяло със слънчева енергия град в САЩ. Той ще се намира върху широка ивица земеделска земя в Югозападна Флорида. Ще се простира на  91 000 акра земя и ще бъде първият изцяло екологичен град в САЩ, построен „от нула“, с достатъчно място за около 50 000 жители.

Отвори врати първият в света 100% соларен петзвезден курорт
Първият в света 5-звезден хотелски комплекс, който е изцяло захранван от слънчева енергия, доказва, че няма нужда луксът да се жертва в името на устойчивото развитие. Finolhu Villas, изумително красив воден курорт на атола „Каафу“ на Малдивите, е не само уникално бягство от ежедневието, но и пример за това как може да се постигне енергийна независимост, дори в такава предизвикателна среда.

Соларно село съчетава фотоволтаика и местен камък насред пустинята в Египет
Първото в Египет село, захранвано изцяло със слънчева енергия, е вече факт – насред от пустинята. Намира се в Бахария и токът в него се осигурява от сградно-интегрирани фотоволтаични панели. В момента в него живеят 350 души. Създателите на работническото село Тайебат – фирмата KarmBuild – казват, че това е „единствената компания в Египет, която интегрира соларните технологии при проектирането на сградите“. А самите те са построени предимно от местни, природни материали, което означава, че къщите са с лек отпечатък върху околната среда.

Парк Сити в Юта ще се захранва със 100% възобновяема енергия

Градчето Парк Сити в щата Юта в САЩ е сред яростните борци срещу глобалното затопляне, тъй като загряването на планетата означава по-малко снеговалежи и по-кратък зимен сезон – нещо крайно неприятно за селище, което традиционно привлича хиляди скиори и сноубордисти от цял свят. Планинската общност обаче не чака мълчаливо. Градската управа е решила да предприеме всички възможни действия за опазване на климата. Сега Парк Сити се ангажира градчето да се захранва със 100% възобновяема енергия най-късно до 2032 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*