Гепардите са застрашени от изчезване

Най-бързото в света сухоземно животно – гепардът – е застрашен от изчезване. Причината е в свиването на местообитанията, показва ново изследване, проведено от от Зоологическо дружество в Лондон (ZSL).

След рязък спад в броя на гепардите сега в света има само 7100 животни от този вид. Това е едва 9 процента от исторически документираната популация, според ZSL и организацията Общество за опазване на дивата природа. В Зимбабве, според проучването, натискът върху оцеляването на вида е най-голям. Там е налице спад на популацията на гепарда с 85 процента – от 1200 до не повече от 170 животни – само за 16 години.

Експерти по опазване на дивия живот призовават голямата котка да бъде оценена като застрашен вид. В момента тя се води „уязвим“ вид. Статусът на „застрашен от изчезване“ вид ще даде възможност за по-голяма защита на гепардите.

Способни да бягат с до 125 км/ч на къси разстояния, гепардите са пословично потайни животни. Информация за живота им се събира много трудно. Поради това съдбата им лесно бива пренебрегвана, се казва в изследването.

„Нашите проучвания показват, че големите пространствени изисквания на гепарда, в съчетание с комплексния спектър от заплахи, пред които са изправени животните от този вид в природата, означават, че е вероятно гепардът е много по-застрашен от изчезване, отколкото се смяташе по-рано“, казва д-р Сара Дюрант, ръководител на програмата за опазване на гепарда.

Комбинацията от опасности за вида включва загубата на потенциална плячка, което се дължи на свръх-лова, загубата на местообитания, както и нелегалния трафик. Освен това повече от три четвърти от гепардите живеят извън защитените зони за диви животни и, поради широкия обхват на териториите си, са още по-уязвими.

1 коментар

  1. Ние си го причинихме хората не се замислят за последствията които правят !!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*