Мексиканска изба е изградена от рециклирана дървесина и трамбована пръст

Процъфтяващата винарска провинция на Мексико Байя де Гуадалупе в Баха Калифорния наскоро се сдоби с още една винарна на име Брума. Шикозно изглеждащ, големият комплекс е изграден от материали от местнста природна палитра. Той се слива красиво със своите околности. TAC Taller de Arquitectura Contextual са проектирали Брума като част от устройствен план за комплексас площ 75 акра, в който ще има хотел, басейн, спа център, място за събития, както и ресторант. Трамбована пръст и рециклирана дървесина са преплетени ловко в облика на сградата с елементи на селска изба.

Въпреки площта си от 22 000 квадратни метра, винарната Брума визуално се губи в прашния червеникаво-зеленикав пейзаж на Вайя де Гуадалупе. Част от избата е сгушена под земята. Така тя се възползва от топлинна маса на Земята, предпазвайки продукцията от температурни промени. Голям отразяващ басейн наблизо служи като допълнителен топлоизолатор.

Рециклирана дървесина и стомана – това са основните материали, използвани за изграждане на винарната. Дървесните лайсни са естествено „обгорени“ от слънцето са с различна нюанси. Така придават на сградата интересна текстура със земни цветове. Част от дървените стени са белязан от малки стъклени отвори, създавайки красива визуална шарка. Парчета от естествено, необработено дърво са използвани за столчета и като декоративни предмети наоколо.

Зелен покрив с местни растения покрива винарната. Комплексът се допълва от извити стени от трамбована пръст, които още повече сливат постройката с характерния околен пейзаж.

   

Снимки: Умберто Ромеро

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*